Mogen je kinderen met je bedrijfswagen rijden?
10/04/2018
Als werknemer heb je de beschikking over een bedrijfswagen. Mag je dan zelf kiezen wie er met de wagen rijdt? En kan je bijvoorbeeld je kinderen met de auto in kwestie laten rondrijden?
Je bent met je gezin op bezoek bij vrienden. Op het einde van de avond vraag je aan een van je kinderen om het stuur te nemen omdat je zelf enkele glazen wijn gedronken hebt. Of je laat je kinderen zelf systematisch in de weekends verplaatsingen doen met de auto. Is dat wel toegelaten?
Bekijk de afspraken
Werkgevers die aan hun personeel een bedrijfswagen ter beschikking stellen, maken vaak afspraken over het gebruik dat daarvan mag worden gemaakt. Deze afspraken kunnen bijvoorbeeld in je arbeidsovereenkomst staan of in de gebruiksovereenkomst inzake de wagen. Binnen het bedrijf kan er ook een car policy zijn waaraan je je dient te houden.
In die afspraken kan onder meer staan welke grenzen er zijn aan het gebruik van de wagen. Zo zou er bijvoorbeeld in kunnen staan dat je de wagen mag laten gebruiken door je partner (en eventueel je kinderen), maar niet door anderen (zoals vrienden). Meestal zullen die afspraken ook geldig zijn. Je werkgever kan nu eenmaal grenzen stellen aan het privégebruik dat je van de wagen mag maken.
Er staat niets in
Vind je geen afspraken terug over het gebruik dat anderen mogen maken van je bedrijfswagen, informeer dan bij je werkgever. Allicht kan je in dat geval je kinderen en je partner wel met de wagen laten rijden. Je bent -zonder expliciete toestemming- maar beter voorzichtig om anderen (zoals vrienden) met de wagen te laten rondrijden.
Je houdt je niet aan de afspraken
Als je je niet aan de spelregels houdt, zou je werkgever je je bedrijfswagen wel eens kunnen afnemen. Als dat in het arbeidsreglement staat, zou je werkgever je ook een tuchtsanctie kunnen geven. In extreme gevallen is het zelfs denkbaar dat je werkgever je ontslaat om een dringende reden. Als je iemand op een verboden wijze gebruik laat maken van je bedrijfswagen en die veroorzaakt een ongeval, riskeer je bovendien problemen met de verzekering.
Jan Roodhooft, advocaat