Moet je je bedrijfswagen afgeven als je onbetaald verlof neemt?
28/01/2018
Je wil er een aantal weken of maanden tussenuit op het werk en vraagt of je werkgever bereid is om je voor die periode onbetaald verlof te geven. Kan je werkgever, als hij op je vraag ingaat, dan vragen dat je je bedrijfswagen intussen inlevert?
Stel : je wil even voor een langere periode tot rust komen of je wil je voorbereiden op één of andere sportmanifestatie waaraan je wil deelnemen. Of nog, je denkt er aan om een opleiding te volgen. In dat geval vraag je misschien wel onbetaald verlof aan je werkgever. Maar wat gebeurt er (als hij daarop ingaat) dan met je bedrijfswagen?
Geen loon
Je werkgever is niet verplicht om akkoord te gaan met het onbetaald verlof dat je vraagt. Gaat hij niet akkoord, dan kan je geen onbetaald verlof opnemen. Gaat je werkgever wel akkoord dan word je niet betaald voor de dagen dat je afwezig was.
Bedrijfswagen inleveren
Het feit dat je een bedrijfswagen hebt die je ook voor privédoeleinden mag gebruiken is een vorm van ‘verloning’. Doordat je tijdens de periode van onbetaald verlof geen recht hebt op loon, valt ook dit voordeel weg. Dat betekent dan ook dat je werkgever wel degelijk van jou kan vragen dat je je bedrijfswagen inlevert in de periode dat je verlof hebt zonder wedde. Ga je terug aan de slag dan kan je vragen dat je werkgever je de wagen opnieuw ter beschikking stelt. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld als je een gsm hebt van het bedrijf die je ook voor privégesprekken mag gebruiken of als je over een laptop van je werkgever beschikt.
Andere afspraken kunnen
Je kan uiteraard altijd andere afspraken maken met je werkgever. Zo zou die perfect met jou kunnen overeenkomen dat je de wagen zonder meer verder mag gebruiken tijdens je onbetaald verlof. Een alternatief kan er bijvoorbeeld in bestaan dat je aan je werkgever een bedrag per maand betaalt om de wagen tijdens je gewettigde afwezigheid verder te mogen gebruiken
Jan Roodhooft, advocaat