Mag je roken in je bedrijfswagen?
02/05/2018
Je werkgever stelt je een bedrijfswagen ter beschikking. Mag je daarin roken of is dat verboden? Met welke spelregels moet je precies rekening houden?
Onlangs was er in de pers te lezen dat er in Vlaanderen een rookverbod zou komen in wagens als er minderjarigen meerijden. Maar geldt er op dit moment al een rookverbod als je met een wagen van je werkgever rondrijdt? Wat moet je daarvan weten?
Tijdens de werkuren
Als je je met een bedrijfswagen verplaatst tijdens de werkuren (om bv. naar een klant te gaan) dan mag je daarin niet roken. De wetgeving inzake het rookverbod zegt nu eenmaal dat een werkgever roken moet verbieden in elke ruimte in zijn onderneming, maar ook in de voertuigen die hij ter beschikking stelt van zijn werknemers.
En daarbuiten?
Mag je je bedrijfswagen ook privé gebruiken dan geldt dat rookverbod in principe niet. Strikt gezien mag je dan wel roken in het voertuig in kwestie.
Je werkgever zou echter wel met jou kunnen afspreken dat het sowieso uit den boze is te roken in een bedrijfswagen die hij je ter beschikking stelt. Een dergelijk verbod is ook perfect geldig. Het kan bijvoorbeeld opgenomen worden in de car policy die er in het bedrijf van toepassing is. Het is alleszins aangewezen duidelijke afspraken op dit vlak te maken, zodat er later geen discussie kan bestaan.
Er zijn grenzen
Zelfs als de car policy je het roken niet verbiedt, moet je nog rekening houden met een aantal algemene regels (die gelden voor het roken in alle voertuigen). Zo zou je vooreerst beboet kunnen worden als je door het roken je voertuig niet meer onder controle hebt. De wet zegt nu eenmaal dat elke bestuurder te allen tijde de controle moet hebben over het voertuig dat hij bestuurt.
Bovendien geldt er op dit moment in Wallonië al een regeling die het je verbiedt te roken als er kinderen in je wagen zitten (ongeacht of het een privéwagen dan wel een bedrijfswagen is). In Vlaanderen is men van plan ook zo’n regeling in te voeren. Op dit moment bestaat er in Vlaanderen nog wel geen wet ter zake.
Jan Roodhooft, advocaat