Dit riskeer je als je positief blaast terwijl je rijdt met een bedrijfswagen

In 2017 werden er in België gemiddeld elke dag 135 chauffeurs betrapt onder invloed van alcohol. Maar wat riskeer je tegenover je werkgever als je te veel dronk en toch nog plaats neemt achter het stuur van je bedrijfswagen?

Pas in de pers verschenen cijfers van minister Jambon leren dat nog heel wat automobilisten achter het stuur kruipen terwijl ze te veel gedronken hebben. Dat gebeurt zowel met privé- als met bedrijfswagens.

Ontslag om een dringende reden?

Als je te veel dronk en toch achter het stuur van je bedrijfswagen plaatsneemt, dan is dat niet altijd voldoende om je te ontslaan om een dringende reden. Alles hangt af van de concrete situatie.

Zo riskeer je wel zo’n ontslag als je als beroepschauffeur actief bent en rijdt onder invloed tijdens de werkuren. Ook als er in de car policy van je werkgever een bepaling staat die het absoluut verbiedt om nog met je bedrijfswagen te rijden als je te veel dronk of als je al een eerdere verwittiging kreeg, staat je werkgever sterker om je om een dringende reden te ontslaan.

Tuchtsanctie?

Je werkgever zou je eventueel ook een tuchtsanctie kunnen opleggen. Dat moet dan wel expliciet vermeld worden in het arbeidsreglement. Klassieke tuchtsancties zijn onder andere het opleggen van een boete, een waarschuwing of blaam die aan je personeelsdossier wordt toegevoegd, enz.

Geen loon?

De kans is niet onbestaande dat je uiteindelijk een rijverbod zal opgelegd krijgen door de politierechtbank. Als je dan je job daardoor niet kan uitoefenen (je moet nu eenmaal voor je job geregeld op de baan zijn) en als je werkgever je tijdelijk geen andere job kan of wil geven, kan het zijn dat je niet kan gaan werken.

Heb je dan geen vakantie meer staan of wil je die daarvoor niet opnemen, dan bestaat de kans dat je zonder loon thuis moeten blijven. Je kan bij de behandeling van de zaak op de rechtbank wel soms vragen dat het rijverbod enkel wordt opgelegd in het weekend.

Jan Roodhooft, advocaat