Dit moet je weten over de car policy in je bedrijf

Je werkgever stelt je een bedrijfswagen ter beschikking. In dat geval is de kans groot dat hij ook een car policy opstelde die je moet respecteren. Wat staat daar zoal in?

Een car policy of bedrijfswagenpolicy is een document waarin een werkgever aangeeft wat de rechten en plichten zijn van werknemers die beschikken over een bedrijfswagen. Zeker in grotere bedrijven wordt wel eens met zo’n policy gewerkt.

Waarom?

Door te werken met zo’n policy kunnen heel wat discussies vermeden worden. Een werkgever en een werknemer weten met dat document zeer duidelijk wat ieders rechten en plichten zijn. De bedrijfswagenpolicy vormt vaak een bijlage aan de arbeidsovereenkomst.

Is het bindend?

Je moet de car policy die je werkgever opstelt in principe ook respecteren, tenzij er clausules zouden instaan die ingaan tegen wettelijke rechten waarvan niet kan worden afgeweken. Je werkgever zou je de car policy voor akkoord kunnen laten ondertekenen. Maar ook als hij dat niet doet, kan hij vragen dat je de regels respecteert en dit op basis van zijn werkgeversgezag.

Leef je de regels niet na, dan kan je werkgever eventueel een schadevergoeding van je vragen of je de wagen ontnemen. Hij zou je ook soms tuchtsancties kunnen opleggen. In extreme gevallen kan je werkgever je eventueel ook ontslaan om een dringende reden.

Wat staat erin?

In de bedrijfswagenpolicy kan bijvoorbeeld staan welk gebruik je van de bedrijfswagen mag maken. Er kan bijvoorbeeld aangegeven worden wie de wagen allemaal mag gebruiken en of je daarmee naar het buitenland mag gaan. Er kan bijvoorbeeld ook in vermeld worden wat er met de auto gebeurt als je langdurig afwezig bent wegens ziekte en welke verzekeringen je werkgever precies nam voor de wagen.

Je werkgever kan in de policy bijvoorbeeld ook de toekenningscriteria opnemen waaraan je moet voldoen om recht te hebben op een bedrijfswagen. Er kan verder instaan of en in welke mate je dingen mag laten in- of aanbouwen aan de wagen (zoals bijvoorbeeld een trekhaak, schermpjes in de hoofdsteunen enz.).

Jan Roodhooft, advocaat