Dit kan je vragen als je bij ziekte je bedrijfswagen afgaf
15/11/2017
Je werkgever stelt je een bedrijfswagen ter beschikking die je ook privé mag gebruiken. Op het moment dat je voor enkele weken ziek wordt vraagt je werkgever je het voertuig aan hem terug te bezorgen. Wat zijn je rechten als je daar vrijwillig op in gaat? Het arbeidshof in Brussel deed hierover uitspraak.
Wat was er gebeurd?
Een werknemer beschikte als bedrijfswagen over een VW Caddy die hij ook voor privédoeleinden mocht gebruiken. Zijn werkgever beëindigde de arbeidsovereenkomst met naleving van een opzegtermijn. Tijdens deze opzegperiode werd de werknemer ziek. De werkgever nodigde hem vervolgens uit om zijn bedrijfswagen in te leveren. De werknemer ging op deze vraag vrijwillig in. Naderhand stelde de werknemer het afnemen van de bedrijfswagen tijdens de ziekteperiode toch in vraag. Hij eiste een vergoeding voor het feit dat hij de wagen tijdens die periode niet had kunnen gebruiken.
Wat besliste de rechter?
De rechter gaf de werknemer gelijk. Volgens het arbeidshof is het privégebruik van een firmawagen een voordeel voor een werknemer, dat hem ingevolge de arbeidsovereenkomst toekomt als tegenprestatie voor zijn arbeid, zodat het een loonelement is. Een werknemer die ziek is, behoudt zijn recht op loon gedurende de periode dat hij aanspraak kan maken op gewaarborgd loon. Hij behoudt voor die periode ook het recht om de wagen te blijven gebruiken.
Dat betekent dan ook dat de werknemer -als hij de wagen vrijwillig teruggeeft- recht heeft op een gelijkwaardig voordeel omdat anders het loon als essentieel bestanddeel van de arbeidsovereenkomst wordt verminderd. Het arbeidshof raamde het voordeel dat de werknemer ‘verloor’ door de wagen terug te geven op 200 euro per maand.
Wat te onthouden?
Als je als werknemer een bedrijfswagen hebt die je ook privé mag gebruiken, hoef je die (tenzij er andere afspraken zijn) niet terug te geven aan je werkgever als je ziek wordt. Je mag deze gebruiken zolang je recht hebt op gewaarborgd loon. Geef je de wagen toch terug aan je werkgever omdat die er om vraagt, dan kan je van hem een vergoeding vragen.
Jan Roodhooft, advocaat
Bron: Arbeidshof Brussel, 5 december 2008, www.juridat.be