Dit gebeurt er met je laadpaal als je arbeidsovereenkomst eindigt

Als je met een elektrische bedrijfswagen mag rijden, gebeurt het wel eens dat je werkgever bij je thuis een laadpaal laat installeren. Wat gebeurt er dan met die laadpaal als je arbeidsovereenkomst een einde neemt?

Eigen laadpaal

Als je met een elektrische bedrijfswagen rijdt, heb je thuis mogelijk een laadpaal staan. Vooreerst is het mogelijk dat je die zelf liet installeren (en je die ook betaalde). In dat geval kan de werkgever je een vergoeding betalen voor het gebruik ervan. Als je arbeidsovereenkomst eindigt hoeft er dan niets te gebeuren, behoudens dat je ex-werkgever niet langer iets voor de laadpaal moet betalen. De laadpaal die al je eigendom was, blijft dan gewoon je eigendom.

Leasing

Het kan ook zijn dat je werkgever de laadpaal bij jou thuis liet installeren en hij deze leasde. Verlaat je tijdens de leaseperiode het bedrijf (omdat je zelf de arbeidsovereenkomst beëindigde of omdat je werkgever dat deed) dan kan je de leasingovereenkomst eventueel verderzetten of de afkoopwaarde betalen aan de leasemaatschappij. In dat geval kan je de laadpaal gewoon verder blijven gebruiken en word je er eventueel ook de eigenaar van. Doe je dat niet dan kan de laadpaal weggehaald worden.

Je werkgever betaalde

Liet je werkgever de laadpaal bij je plaatsen door een bedrijf waarbij hij de kosten daarvan integraal betaalde en eindigt je arbeidsovereenkomst, dan kan je werkgever de laadpaal komen terughalen. Ook hier zou je met hem een regeling kunnen treffen waarbij je een vergoeding betaalt om de paal in eigendom te krijgen. Het gebeurt overigens wel eens dat in de car policy van je werkgever staat dat je de laadpaal kan overkopen voor een bepaalde prijs, mocht je voor een bepaalde datum ontslagen worden of het bedrijf verlaten. Wil je de laadpaal houden, probeer dan een regeling te treffen met je ex-werkgever. Vaak zal die bereid zijn om de laadpaal aan jou te verkopen tegen een eerder beperkte vergoeding.

Jan Roodhooft, advocaat