Zo weet je of je wachtdienst als arbeidstijd kan worden beschouwd
05/05/2021
Als je in het kader van je job geregeld thuis van wacht bent, kan die ‘wachttijd’ wel eens als arbeidstijd worden beschouwd. Twee zeer recente arresten van het Europese Hof van Justitie geven criteria aan die je bij de beoordeling daarvan kan gebruiken.
Waarover gaat het?
Je werkgever vraagt je misschien wel om bepaalde uren thuis bereikbaar te zijn voor het geval er een oproep komt (om bijvoorbeeld ergens een technische interventie te gaan doen). De uren dat je de interventie doet zijn ongetwijfeld arbeidstijd waarvoor je dan ook betaald wordt. Minder duidelijk is dat voor de zogenaamde wachttijd (dat is de tijd dat je thuis bereikbaar moet zijn). Als je een discussie hebt met je werkgever over de vraag of wachttijd als arbeidstijd moet worden aanzien, dan is het de rechtbank die het laatste woord heeft.
Wat telt er?
Van belang daarbij is uiteindelijk te weten of je als werknemer tijdens de wachttijd verplichtingen opgelegd krijgt die ervoor zorgen dat je niet de mogelijkheid hebt om deze wachttijd vrij in te vullen en in die tijd te doen wat je graag wil doen. Wachttijd die je thuis presteert zal dan ook niet altijd arbeidstijd zijn. Alles hangt af van hoe die wachttijd concreet moet worden ingevuld.
Enkele criteria
Een eerste belangrijk element om te weten of wachttijd al dan niet arbeidstijd is, is de tijd die je na een oproep hebt om te vertrekken naar de plaats waar je je arbeidsprestatie moet gaan leveren. Hoe korter die tijd is, hoe sneller je kan argumenteren dat de wachttijd inderdaad arbeidstijd is. Heb je bijvoorbeeld na een oproep maar enkele minuten om te vertrekken naar de plaats waar je de interventie moet doen, dan is de wachttijd allicht arbeidstijd. Verder is ook het gemiddeld aantal interventies dat je moet doen tijdens een wachttijd van belang. Hoe meer er zijn hoe eerder je wachttijd als arbeidstijd zal beschouwd worden.
Minder doorslaggevend bij de beoordeling zijn criteria als de moeilijke bereikbaarheid van de werkplek en het feit dat er weinig recreatiemogelijkheden zijn in de omgeving die je als werknemer niet kan verlaten tijdens je wachtdienst.
Jan Roodhooft, advocaat