Wat je moet weten over een concurrentiebeding
07/07/2015
Een concurrentiebeding, vroeg of laat krijg je er mogelijk mee te maken. Zo’n concurrentiebeding is een geschreven afspraak tussen jou en je baas die voorziet dat, nadat je een pak kennis opdeed in zijn bedrijf, je achteraf die knowhow niet zal gebruiken bij een concurrent. Het is dan ook erg belangrijk dat je weet waar zo’n concurrentiebeding voor staat, waaraan het moet voldoen en wat je in die optiek zoal mag en niet mag.
De geldigheid ervan is afhankelijk van je loon
Verdien je minder dan 32.254 euro, dan kan geen concurrentiebeding worden ingeroepen.
Je kan solliciteren bij een concurrent
Solliciteren bij een concurrent terwijl je een concurrentiebeding hebt getekend, is niet strafbaar. Het gaat hier immers om voorbereidende handelingen en niet om eigenlijke arbeid. Nuance: uiteraard mag je tijdens die sollicitatiefase geen bedrijfsgeheimen of strategieën uitwisselen bij de concurrent om zo een wit voetje te halen bij je toekomstige baas.
Schending kan je duur te staan komen
Schend je een concurrentiebeding, dan kan je dat duur te staan komen. Wanneer de klacht tegen jou geldig wordt verklaard, hangt je doorgaans een boete boven het hoofd van de helft van je brutoloon, dat met de toepassingsduur van het concurrentiebeding overeenstemt. Loopt het concurrentiebeding bijvoorbeeld over 12 maanden, dan ben je 6 maanden loon verschuldigd.
Je baas kan je in principe ontslaan wanneer je bij een concurrent aan de slag wil
Komt je baas erachter dat je hebt gesolliciteerd bij een rechtstreekse concurrent dan kan hij je in principe ontslaan. De rechtspraak volgt echter zelden of nooit dat oordeel.
In een aantal gevallen wordt het niet toegepast
Het concurrentiebeding wordt niet toegepast wanneer je nog in je proefperiode bent, wanneer de werkgever jou zelf ontslaat om andere redenen dan die van toepassing door het concurrentiebeding, of ook wanneer jij zelf weggaat en je daarvoor een dringende reden in hoofde van je werkgever hebt.
Het is beperkt in tijd
Een clausule van concurrentiebeding loopt meestal over een maximum periode van 12 maanden.
Je kan zelf recht hebben op een compensatie
Een concurrentiebeding is een mes dat aan 2 kanten snijdt. Wanneer jij het schendt, dan ben je een som geld verschuldigd aan je baas. Verlaat jij echter het bedrijf door bijvoorbeeld ontslag (behalve om dringende of zwaarwichtige redenen), dan is het in principe jouw baas die de som – zoals gestipuleerd in het concurrentiebeding – zal moeten ophoesten.
Pascal Dewulf