Waarom je in je arbeidsovereenkomst best laat opnemen wat voor jou ‘essentieel’ is

Je kan in je arbeidsovereenkomst een clausule laten opnemen waarin bijvoorbeeld wordt aangegeven dat de uurregeling en de plaats van tewerkstelling voor jou belangrijk zijn. Waarom kan het aangewezen zijn dat te doen?

Even schetsen

Zeker als je in een knelpuntberoep werkzaam bent, liggen de jobs wel eens voor het grijpen en heb je de keuze tussen meerdere mogelijke werkgevers. Als je dan uiteindelijk een keuze maakt omdat bijvoorbeeld de plaats van tewerkstelling of de uurregeling bij een werkgever beter voor je is dan die bij een andere, dan zou het een tegenvaller zijn als dat later door de werkgever wordt aangepast (omdat het bedrijf bijvoorbeeld verhuist).

Eenzijdige wijziging

Je werkgever heeft binnen bepaalde grenzen wel degelijk het recht om de modaliteiten van je arbeidsovereenkomst eenzijdig te wijzigen als dit om economische redenen noodzakelijk is. Deze wijzigingsmogelijkheid is echter niet onbeperkt.  Je werkgever mag namelijk geen belangrijke wijzigingen aanbrengen aan arbeidsvoorwaarden die voor jou als werknemer essentieel zijn.

Welke modaliteiten van de arbeidsovereenkomst essentieel zijn en welke niet hangt onder andere af van de aard van je job. Zo zullen bijvoorbeeld voor een arbeider de plaats van tewerkstelling en het uurrooster allicht essentiëler zijn dan dat deze voor een kaderlid zijn.  Of een wijziging al dan niet belangrijk is, is een feitenkwestie waaromtrent de rechtbank bij een discussie het laatste woord heeft.

Opnemen in je arbeidsovereenkomst

In de arbeidsovereenkomst kan aangegeven worden welke modaliteiten van de arbeidsovereenkomst voor jou essentieel zijn of niet. Is voor jou de plaats van tewerkstelling of het uurrooster essentieel, dan laat je dat dan ook maar beter in de arbeidsovereenkomst vermelden.

Als je werkgever dan ten onrechte je arbeidsvoorwaarden eenzijdig wijzigt, dan zou je kunnen eisen dat hij de vroegere voorwaarden opnieuw respecteert en aan de eenzijdige wijziging van de arbeidsovereenkomst een einde maakt. Je zou ook kunnen zeggen dat je werkgever daardoor je arbeidsovereenkomst onterecht van de ene op de andere dag beëindigt en een verbrekingsvergoeding vragen. Doe dat echter nooit zonder eerst juridisch advies te hebben ingewonnen.

Jan Roodhooft, advocaat