Mag je tijdens je vakantie elders gaan werken?

Je zou tijdens de drie weken dat je vakantie hebt elders willen gaan werken om daar wat bij te verdienen. Maar is dat zomaar toegelaten of ben je verplicht om ‘rust’ te nemen? En kan je werkgever je verbieden om elders aan de slag te gaan?

Voor heel wat werknemers komt wat extra geld wel goed van pas. Vandaar dat je tijdens je normale jaarlijkse vakantie wat zou willen bijverdienen in bijvoorbeeld de horeca. Is dat zomaar mogelijk?

Op zich geen probleem

Het is niet omdat je je jaarlijkse vakantie opneemt (en je daarvoor ook vakantiegeld uitbetaald krijgt) dat je tijdens je dagen vakantie niet aan de slag zou kunnen gaan om wat bij te verdienen. Je hoeft in die periode dus niet noodzakelijk ‘rust’ te nemen. Wil je wat bijverdienen dan kan je dat trouwens zowel als werknemer als als zelfstandige doen. Je dient er natuurlijk wel voor te zorgen dat je alle wettelijke verplichtingen die je als werknemer of zelfstandige moet nakomen (bijvoorbeeld op het vlak van ondernemingsnummer, sociale zekerheid, fiscaliteit en dies meer) ook effectief naleeft.

Toestemming vragen?

Je moet aan je werkgever in principe ook geen toestemming vragen om tijdens je vakantie elders aan de slag te kunnen gaan. Je bent nu eenmaal in de regel vrij om te doen en te laten wat je wil in periodes dat je niet ter beschikking moet zijn van je werkgever.

Kijk wel na in je arbeidsovereenkomst of daarin toch geen clausule staat die je verplicht de toelating te vragen van je werkgever om elders te werken. Volgens sommige rechters is een dergelijke bepaling nu eenmaal geldig. Zelfs als er zo’n bepaling in je arbeidsovereenkomst staat mag je werkgever zijn toestemming echter niet zomaar weigeren. Hij moet zich beperken tot een verbod van nevenactiviteiten die afbreuk doen aan de loyale uitvoering van de arbeidsovereenkomst.

Uitzondering

Op de voorgaande regels bestaat wel een uitzondering. Je bijactiviteit tijdens je vakantie mag namelijk niet concurrerend zijn aan je werkgever en mag deze ook geen nadeel berokkenen. Is dat wel het geval, dan is deze activiteit niet toegelaten.

Jan Roodhooft, advocaat