Mag een werkgever je onbetaald laten ‘proefdraaien’?

Vooraleer een werkgever je wil aanwerven, wil hij je een aantal dagen onbetaald aan de slag zien gaan in het bedrijf. Moet je dat zo maar aanvaarden? Wat kan je vragen als je uiteindelijk toch niet wordt aangeworven?

Als je solliciteert bij een bedrijf kan de werkgever je een praktische proef laten doen. Op die manier kan hij inschatten of je wel geschikt bent voor de functie. Maar hoever kan een werkgever daar precies in gaan en hoelang mag zo’n proef dan wel duren?

Er zijn grenzen

De praktische proef die je werkgever je kan laten doen, is niet onbeperkt. Meer bepaald mag zo’n proef vooreerst niet langer duren dan nodig om de bekwaamheid van de sollicitant te testen. Meestal moet de proef dan ook beperkt zijn tot enkele uren. Bovendien mag de proef geen rendabele activiteit vormen voor de onderneming. De werkgever waar je solliciteert mag je ten slotte ook niet betalen voor de proef (tenzij je eventuele kosten).

Het is dan ook niet mogelijk dat een werkgever waar je solliciteert je een aantal dagen of zelfs weken onbetaald laat meedraaien in het bedrijf om zo te zien of je wel geschikt bent voor de functie.

Opzegvergoeding

Houdt de werkgever waar je gaat solliciteren zich hier niet aan, dan zou je kunnen zeggen dat er een arbeidsovereenkomst tot stand kwam met het bedrijf waar je onbetaald ging proefdraaien. Word je dan uiteindelijk niet aangenomen, dan zou je een verbrekingsvergoeding kunnen vragen van de werkgever in kwestie. Bovendien zouden er sancties kunnen komen omdat er sprake kan zijn van ‘zwartwerk’.

Wat kan wel?

Wil de werkgever je geschiktheid voor de functie op een langere termijn controleren dan kan hij wel een arbeidsovereenkomst met je afsluiten en van zodra hij meent dat je niet geschikt bent voor de functie die beëindigen met het naleven van een opzegtermijn en/of de betaling van een opzegvergoeding. Ben je nog maar recent aan de slag in het bedrijf dan blijft die termijn/vergoeding trouwens meestal heel beperkt.

Jan Roodhooft, advocaat