Krijg je je anciënniteit terug als je terugkeert naar je ‘oude’ werkgever?
04/05/2022
Je verliet het bedrijf van je werkgever om een andere professionele uitdaging aan te gaan. Enige tijd later heb je spijt en keer je terug naar je vroegere bedrijf. Krijg je dan de anciënniteit die je daar in het verleden al had opgebouwd terug?
Het gebeurt wel eens dat werknemers die een bedrijf verlaten daar vrij snel naar terugkeren al was het maar omdat de nieuwe job toch niet zo goed meevalt of de ex-werkgever of bepaalde vroegere collega’s vragen om terug te komen.
Vanaf ‘0’ herbeginnen
Als je terugkeert naar je vroegere werkgever, begin je qua anciënniteit in principe terug van nul. Het is niet omdat je vroeger in hetzelfde bedrijf gewerkt hebt dat je de toen opgebouwde anciënniteit mag meetellen. Daarbij maakt het ook niet uit hoelang de onderbreking in de tewerkstelling omdat je elders aan de slag was precies duurde.
Andere afspraken maken
Op het moment dat je overweegt om terug te keren naar je vroegere bedrijf zou je wel andere afspraken kunnen maken met je werkgever. Zo kan je perfect overeenkomen met de werkgever dat je je vroegere anciënniteit in het bedrijf toch ’terugkrijgt’. Hoe liever dat je werkgever heeft dat je terugkeert, hoe meer deze geneigd zal zijn je vroegere anciënniteit in het bedrijf toch mee te laten tellen.
Op papier zetten
Kom je tot een dergelijk akkoord met je werkgever dan is het belangrijk die afspraak ook op papier te zetten. Kom meteen overeen welke anciënniteit je precies overneemt en voor wat die allemaal meetelt bijvoorbeeld bij het bepalen van de vergoeding waarop je aanspraak hebt, voor het bepalen van de duur van de opzegtermijn …).
Je kan die afspraken meteen maken in de arbeidsovereenkomst die je met je nieuwe werkgever afsluit. De overgenomen anciënniteit speelt trouwens alleen maar in je voordeel. Dat betekent dan ook dat je er sowieso geen rekening mee moet houden als je later zelf je arbeidsovereenkomst opzegt.
Jan Roodhooft, advocaat