Kan je werkgever je verplichten in de buurt van het werk te komen wonen?
28/04/2021
Het gebeurt wel eens dat een werkgever een zogenaamd woonplaatsbeding wil inlassen in de arbeidsovereenkomst die hij met jou wil afsluiten. Maar is een dergelijke clausule wel geldig? Kan je werkgever je effectief verplichten om in de buurt van het werk te komen wonen?
Wat is het?
Een woonplaatsbeding is een clausule in de arbeidsovereenkomst waarbij je je er als werknemer toe verbindt om in een welbepaalde geografische zone te komen wonen. Denk daarbij maar aan het geval dat je een job krijgt aangeboden maar je werkgever wil dat je dan in een straal van 15 kilometer rond het bedrijf komt wonen. Volgens hem moet je nu eenmaal in dringende gevallen op korte termijn op het werk kunnen zijn.
Discussie over geldigheid
In de rechtspraak bestaat er discussie of een dergelijke bepaling in je arbeidsovereenkomst wel geldig is. Sommige rechters zijn daarbij van oordeel dat een woonplaatsclausule per definitie niet toegelaten is. Zij wijzen daarbij op de vrijheid van woonplaats die je als werknemer moet hebben en op je recht op privacy.
Andere rechters zijn minder streng voor dergelijke bepaling. Zij menen dat die in bepaalde gevallen wel toelaatbaar is. Je werkgever moet dan wel een goede reden hebben om zo’n bepaling in te lassen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het geval dat je een technische of veiligheidsfunctie gaat bekleden in het bedrijf waarbij je bij een noodgeval of een defect op korte termijn ter plaatse moet kunnen zijn. Soms geeft men ook aan dat de clausule niet te absoluut mag zijn en dat een aanpassing of opheffing ervan moet kunnen bij bijzondere omstandigheden.
Je houdt je er niet aan
Hou je je niet aan deze bepaling dan zou je werkgever eraan kunnen denken sancties tegen jou te nemen. Zo kan er mogelijks sprake zijn van een tuchtsanctie als dat in het arbeidsreglement is voorzien. Bij een blijvende weigering zou je werkgever er ook aan kunnen denken je te ontslaan om een dringende reden. In dat geval hoef je dat niet altijd zomaar te aanvaarden en kan je met redelijke kansen op succes dat ontslag in vraag stellen. Je werkgever zou je natuurlijk ook altijd kunnen ontslaan met een opzegtermijn of betaling van een opzegvergoeding.
Jan Roodhooft, advocaat