Kan je werkgever je arbeidscontract koppelen aan een bepaalde klant?

Werkgevers zijn wel eens afhankelijk van een beperkt aantal klanten. Maar zou je werkgever kunnen voorzien dat je arbeidsovereenkomst automatisch eindigt als een van die belangrijke klanten afhaakt? Een arrest van het Arbeidshof in Antwerpen gaat in op die vraag.

Wat was er gebeurd?

In de arbeidsovereenkomst van een bediende stond een bepaling dat diens arbeidscontract automatisch zou eindigen als een welbepaalde klant een opdracht aan het bedrijf stopzette. Een tijdje nadien gebeurde dat ook effectief. De werkgever liet op zijn beurt aan de werknemer weten dat diens arbeidsovereenkomst eindigde. Bij dit alles leefde de werkgever geen opzegtermijn na. Hij betaalde aan de werknemer al evenmin een opzegvergoeding.

De werknemer was het daar niet mee eens en eiste een verbrekingsvergoeding. Hij meende dat de werkgever de overeenkomst niet kon beëindigen op basis van deze clausule.

Wat besliste het arbeidshof?

De zaak kwam uiteindelijk voor het arbeidshof in Antwerpen. Dat gaf de werkgever gelijk. Volgens het arbeidshof bevatte de arbeidsovereenkomst een geldige ontbindende voorwaarde waarop de werkgever zich ook kon beroepen. Nu de klant de opdracht stopte, kon de werkgever volgens het arbeidshof dan ook wel degelijk zonder meer een einde maken aan de arbeidsovereenkomst. Het arbeidshof meende dat hij dat kon zonder een opzegtermijn te moeten naleven of een verbrekingsvergoeding te moeten betalen.

Wat moet je onthouden?

Een werkgever kan in je arbeidsovereenkomst wel degelijk een ontbindende voorwaarde zetten. In principe is dat ook geldig.

Toch bestaan er op die regel een aantal uitzonderingen. Zo bepaalt de arbeidsovereenkomstenwet bv. dat clausules die aangeven dat de arbeidsovereenkomst eindigt bij een huwelijk, zwangerschap of pensionering van de werknemer niet geldig zijn. Ook clausules die een ontbinding voorzien in gevallen dat de arbeidsovereenkomst normaal wordt geschorst (bv. ziekte, arbeidsongeval, …) zijn niet geldig. Hetzelfde geldt als de vervulling van de voorwaarde afhangt van de enkele wil van de werkgever of de bediende. Zo is het niet toegelaten in de arbeidsovereenkomst een clausule te zetten dat het contract ontbonden wordt als de werknemer niet slaagt in een test die door de werkgever wordt georganiseerd.

Arbeidshof Antwerpen, 4 april 2011, Sociaalrechtelijke Kronieken, 2012, 357

Jan Roodhooft, advocaat