Heb je het recht om ‘onbereikbaar te zijn’ voor je werkgever?
21/10/2020
Je las vorige week misschien wel in de krant dat werknemers van Proximus volgens een nieuwe cao het recht krijgen om buiten de werkuren offline te gaan en niet bereikbaar te zijn voor hun werkgever. Maar geldt dat ook voor jou? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Door het toegenomen gebruik van mobiele apparaten zoals smartphones heb je als werknemer ook buiten kantoor meer toegang tot e-mails en ben je beter bereikbaar voor je werkgever en eventueel ook voor klanten of leveranciers. Hierdoor vervaagt de grens tussen werk en privé ook steeds meer en dit zeker nu heel wat werknemers door de coronamaatregelen ’thuis’ werken. Maar heb je dan ook het recht om buiten de werkuren onbereikbaar te zijn?
Arbeidsuren
Je werkgever mag je als werknemer in principe alleen maar tewerkstellen tijdens de arbeidsuren. Dat betekent meteen ook dat je strikt gezien kan weigeren om buiten de arbeidsuren bijvoorbeeld je mail te checken of te antwoorden op telefoongesprekken van je werkgever, een klant, leverancier en dergelijke. Dat is alvast het uitgangpunt. Weet wel dat als je dat principe al te strikt toepast dit bij je werkgever wel eens in het verkeerde keelgat kan schieten. De kans bestaat dan ook dat je door zo’n houding later misschien wel een promotie mist of bij een ontslagronde ‘eerder’ aan de beurt komt.
Er zijn uitzonderingen
Op de voorgaande regel bestaan er nochtans een aantal uitzonderingen. Zo mag je werkgever wel van jou verwachten dat je bereikbaar bent voor een dringende oproep (bijvoorbeeld voor een zeer dringende aangelegenheid) of als je bijvoorbeeld van wacht bent. Ook als je bijvoorbeeld een leidinggevende functie of vertrouwenspost hebt binnen het bedrijf kan je werkgever verwachten dat je bereikbaar bent ‘buiten’ de werkuren.
Wetsvoorstel
Net als in andere landen bestaan er in België wetgevende initiatieven die het recht op onbereikbaarheid willen regelen. Bovendien dringen de vakbonden aan op duidelijkere regels over telewerk en willen zij dat werknemers het recht krijgen om onbereikbaar te zijn. Allicht komt er dan ook in de toekomst een wettelijke regeling hieromtrent.
Jan Roodhooft, advocaat