Dit zijn je rechten als je software ontwikkelt op het werk
17/05/2021
Als je als ICT-ontwikkelaar aan de slag gaat ontwikkel je voor je werkgever wel eens allerhande software. Maar hoe zit het dan met de eigendomsrechten daarop? Komen die toe aan jou als werknemer of is je werkgever eigenaar?
De job van analist ontwikkelaar ICT staat in de top 10 van de lijst van knelpuntberoepen 2021. Indien je in zo’n job aan de slag gaat vraag je je misschien wel af hoe het zit met de eigendomsrechten op software die je voor je werkgever ontwikkelt en aan wie die rechten daarop toekomen.
Wettelijke regel
Het uitgangspunt bij de beoordeling van die vraag is dat de rechten op de ontwikkelde software toekomen aan je werkgever. Dat staat nu eenmaal expliciet zo in de wet. Dat betekent dan ook dat je als werknemer niet over de software die je zelf hebt ontwikkeld kan beschikken zonder daarvoor de toestemming van je werkgever te hebben.
De voorgaande regel geldt wel enkel voor software die je hebt ontwikkeld bij de uitoefening van je taken in het bedrijf of in opdracht van je werkgever. Ontwikkel je in je vrije tijd bepaalde software dan wordt die dus geen eigendom van je werkgever. Over die software kan je dus zelf wel beschikken.
Andere afspraak
Je kan van de voorgaande regel perfect afwijken en met je werkgever een andere afspraak maken. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen overeenkomen dat jij wel degelijk eigenaar blijft van de software die je in het kader van je arbeidsovereenkomst ontwikkelt. Maak je een dergelijke afspraak, zorg er dan voor dat die duidelijk op papier staat. Je kan zo’n afspraak al opnemen in de arbeidsovereenkomst die je met de werkgever afsluit of in een later op te maken contract.
Auteursrechten
Schrijf je bijvoorbeeld een bepaalde handleiding of tekst tijdens de uitoefening van je functie, dan speelt de voorgaande regel niet. In dat geval kan er wel sprake zijn van auteursrechten die je hebt op de tekst. Daaromtrent bepaalt de wet dat die in principe toekomen aan jou als werknemer. Je werkgever kan wel met jou een andersluidende overeenkomst afsluiten en afspreken dat de auteursrechten toch aan hem als werkgever toekomen. Om de auteursrechten aan het bedrijf te laten toekomen is daarbij een uitdrukkelijke en duidelijke overeenkomst tot overdracht van rechten nodig.
Jan Roodhooft, advocaat