Dit zijn je rechten als je na je vakantie verplicht in quarantaine moet

Als je terugkomt van een vakantie uit een ‘rood gebied’, ben je wettelijk verplicht om in quarantaine te gaan. Wat is het gevolg daarvan op je arbeidsovereenkomst? Is je werkgever verplicht om je voor die periode een loon te betalen?

Sinds enkele dagen kent de overheid een kleurencode toe aan landen en regio’s waar je op vakantie kan gaan. Die codes gaan van groen over oranje tot rood. Kom je terug uit een gebied dat rood is ingekleurd, ben je verplicht om in quarantaine te gaan. Maar welke invloed heeft dat op je arbeidsovereenkomst?

Verbod van je werkgever?

Je werkgever kan je niet verbieden om op vakantie te gaan, zelfs al zou je naar een regio gaan waarvan je werkgever denkt dat die wel eens rood of oranje zou kunnen worden ingekleurd. Je beslist nu eenmaal zelf wat je doet tijdens je vakantie. Je werkgever heeft daar geen zaken mee. Je moet natuurlijk wel de maatregelen van de overheid volgen, net zoals iedereen dat moet doen.

Werkgever verwittigen

Kom je terug uit vakantie en moet je in quarantaine gaan, dan moet je je werkgever daarvan onmiddellijk op de hoogte brengen. Op verzoek van je werkgever moet je ook een geneeskundig getuigschrift bezorgen dat de quarantaine bevestigt.

Telewerken

Moet je bij je terugkomst in quarantaine gaan, dan is het vooreerst mogelijk dat je kan telewerken. In dat geval kan je arbeidsovereenkomst gewoon verder lopen en kan je thuis aan de slag gaan. Je werkgever zal je in dat geval voor de dagen dat je thuiswerkt ook gewoon betalen.

En anders?

Kan je niet telewerken, dan zal je arbeidsovereenkomst geschorst worden in de periode dat je verplicht in quarantaine moet gaan. Je hebt voor de dagen dat je afwezig bent ook geen recht op een gewaarborgd loon van je werkgever. Iets anders is het als je effectief ziek zou zijn.

Andere vergoeding

Of je als werknemer die in quarantaine moet gaan aanspraak kan maken op een vergoeding van de overheid (een vergoeding wegens tijdelijke werkloosheid) is op dit moment minder duidelijk. Voorlopig lijkt dit wel het geval te zijn, maar op deze maatregel is heel wat kritiek.

Jan Roodhooft, advocaat