Dit zijn je rechten als je bij de omschakeling naar het winteruur moet werken
22/10/2018
Volgend weekend schakelen we weer over van het zomeruur op het winteruur. Wat zijn je rechten als je die nacht als arbeider moet werken? Word je dan voor één uur minder betaald?
In de nacht van zaterdag 27 oktober op zondag 28 oktober 2018 is het opnieuw tijd voor het winteruur. Meer bepaald moet je dan om 3 uur ’s nachts je klok één uur terugdraaien. Voor de meeste mensen betekent dit dat ze een uurtje langer mogen slapen. Maar wat zijn je rechten als je die nacht moet werken?
Je werkt langer
Als je tijdens de nacht in kwestie moet werken, moet je uiteindelijk één uur meer presteren. Stel bijvoorbeeld dat je van zaterdagavond 22u uur moet werken tot zondagochtend 6u, dan presteer je (door het terugdraaien van de klok) negen in de plaats van acht uur. Er bestaat echter een CAO (CAO nr. 30 van 28 maart 1977) die aangeeft hoe dit moet worden opgelost en of je dan ook voor een uur meer betaald wordt. Die CAO is meer bepaald van toepassing op werknemers in ploegenarbeid die niet forfaitair per maand worden betaald.
Je werkte al bij ingang van het zomeruur
Het uitgangspunt van de CAO is dat je werkgever nu zaterdagnacht moet trachten die werknemers tewerk te stellen die ook al werkten op het moment van de overgang van het winteruur naar het zomeruur. Op dat moment presteerde je namelijk één uur minder. Werkte je dus al in de nacht van zaterdag 24 maart 2018 op zondag 25 maart 2018 7 uur, dan krijg je voor beide nachten 8 uur uitbetaald. Dat komt meteen ook overeen met de uren die je in werkelijkheid presteerde (één van de nachten presteerde je 7 uur en de andere nacht 9 uur).
En anders?
Als de arbeidsorganisatie het niet toelaat om dezelfde werknemers te laten werken, dan gelden er andere regels. Werkte je namelijk niet in de nacht van 24 op 25 maart 2018, dan moet je werkgever je het werkelijk aantal uren dat je zaterdagnacht zal presteren betalen, ook al wordt de klok teruggedraaid. Concreet betekent dit dat je aanspraak kan maken op betaling van 9 uur dit weekend, als je van 22u ’s avonds tot 6u ’s morgens werkte.
De werknemers die bij de overgang van het winteruur naar het zomeruur hebben gewerkt (en maar 7 uren presteerden) en die dit weekend niet moeten werken, krijgen dan toch loon uitbetaald op basis van 8 uren arbeid.
Jan Roodhooft, advocaat