7 tips om een arbeidsongeval te voorkomen

Een ongeluk zit soms in een klein hoekje, ook een arbeidsongeval. Met deze tips kan je zo’n onvoorzien voorval alvast een stuk helpen voorkomen.

1. Probeer niet op te vallen met je capriolen

Het zijn altijd diegenen die het hardst willen opvallen op de werkvloer of tijdens bijvoorbeeld een bedrijfsuitje die het meest kwetsbaar zijn voor onvoorziene gebeurtenissen als een arbeidsongeval. Waag je op de werkvloer daarom niet aan capriolen die je thuis ook niet zou uithalen.

2. Hou je aan de voorschriften

Legt het arbeidsreglement je op dat je een helm of veiligheidsbril moet dragen tijdens je werk, hou je daar dan ook aan. Doe je dat niet dan ben je uiteraard veel kwetsbaarder dan de rest van je collega’s.

3. Denk niet dat het jou niet overkomt

Denk niet dat een arbeidsongeval een ‘ver van je bed show’ is. Het kan ook jou ten alle tijde overkomen. De boodschap: blijf steeds alert op je werk, ook wanneer je na een aantal jaren in een zekere dagelijkse routine bent terechtgekomen. Die routine is immers het moment waarop je het meest kwetsbaar zal worden voor een mogelijk arbeidsongeval.

4. Wees geen haantje de voorste

Haantjesgedrag is de ideale voedingsbodem voor een arbeidsongeval. Wil je beter, sneller en verder dan de rest om jezelf in de kijker te zetten dan loop je meestal ook een verhoogd risico op een arbeidsongeval. Je mag uitblinken in je werk, maar probeer niet kost wat kost op te vallen.

5. Ken de werkvloer

De beste manier om een arbeidsongeval te voorkomen, is door je werkplek door en door te kennen. Dat betekent naast het arbeidsreglement ook de dagelijkse activiteiten op de werkvloer goed kunnen inschatten en welke rol jij daar specifiek hoort in te spelen.

6. Leer uit je fouten (of die van anderen)

Bega je een fout of heb je een collega die zonet slachtoffer is geworden van een arbeidsongeval, leer dan uit wat die persoon is overkomen om je eigen veiligheid op de werkvloer te verhogen.

7. Een ongeval loert overal

Veiligheid zit hem niet enkel in het dragen van de nodige beschermingsmiddelen op het werk maar ook bijvoorbeeld in netheid. Laat geen dingen rondslingeren op de werkvloer waar bijvoorbeeld een collega zou kunnen over struikelen of waar hij of zij het hoofd (letterlijk) zou kunnen aan stoten.

Pascal Dewulf