7 manieren om jezelf en je collega’s te beschermen tegen een arbeidsongeval

Een ongeval zit soms in een klein hoekje. Een arbeidsongeval al evenzeer. Met deze 7 tips bescherm je je collega’s en jezelf alvast tegen ongelukjes op de werkplek.

Pas op met de dagelijkse routine

Hoe meer de routine in je werkdag sluipt, hoe minder aandachtig je dreigt te worden. Alert blijven is dus de boodschap, ook wanneer je dagelijkse handel en wandel min of meer vast staat.

Vermijd haantjesgedrag

Op het werk willen we wel eens stoer doen. Net ietsje verder gaan tijdens bijvoorbeeld het sporten in een teambuildingactiviteit, … Voor je er erg in hebt, beland je echter op de stretcher met een zwaar verstuikte enkel. We willen zeker niet de fun uit je teambuildingactiviteit halen, maar je toch adviseren om te weten waar jouw grenzen liggen.

Speel op veilig

Elk zichzelf respecterend bedrijf heeft een veiligheidsreglement. Voor heel wat medewerkers is dat zoiets als het kaartje met veiligheidsinstructies in een vliegtuigzitje. Iedereen kent het, maar niemand heeft het ooit echt bekeken. Ga er niet vanuit dat je werkplek steevast een veilige plaats is. Lees daarom het veiligheidsreglement om jezelf te wapenen tegen onvoorziene situaties.

Leer uit je fouten

Iedereen begaat wel eens een uitschuiver wanneer het aankomt op veiligheidsmaatregelen op de werkvloer. Veiligheidsmaatregelen? Jij? Jawel, of wat dacht je van een tas die je bij je bureau laat rondslingeren en waarover je collega vervolgens een stevige buiteling maakt? Jawel, je moet heus niet in een steengroeve werken om gevaarlijk situaties op het werk tegen te komen.

Wees een heer in het verkeer

Een cliché van formaat, maar we kunnen het niet genoeg zeggen. Heel wat arbeidsongevallen gebeuren immers van en naar het werk. Let daarom op in het verkeer en maak geen bruuske manoeuvres. Zorg ook dat je op tijd thuis vertrekt of op het werk zodat je je niet onnodig moet haasten om bijvoorbeeld de kids van school op te halen en daardoor onvoorzichtig rijgedrag gaat vertonen.

Ruim steeds je vuilnis op

Een gemorste beker koffie, afval van fruit,… Wanneer je ze laat rondslingeren, vormen ze een reëel gevaar.

Draag de voorziene veiligheidskledij

Indien het arbeidsreglement voorziet dat je bepaalde veiligheidskledij moet dragen, houd je daar dan ook aan.

Pascal Dewulf