Jobs op hun retour: administratief bediende en bandarbeider
26/05/2014
Ingenieurs, verpleegkundigen, techniekers: ze blijven fel gegeerd op onze arbeidsmarkt. Toch is het geen geschreven wet dat dat morgen ook nog zo is. Welke profielen waren vroeger veelgevraagd en zijn vandaag nog amper nodig?
Welke jobs zijn op hun retour?
Jan Denys, arbeidsmarktspecialist van Randstad: “Uitvoerende administratieve jobs lijken uit te doven. Dat soort werk wordt steeds meer geautomatiseerd. Dat is slecht nieuws voor mensen met een diploma kantoor en administratie. Zij zullen de focus naar andere jobs moeten verleggen. Eenzelfde trend doet zich voor bij het uitvoerende industriële werk. Het aantal repetitieve arbeidsjobs, zoals het lopende bandwerk, neemt af. Dit soort arbeid zal nooit helemaal verdwijnen maar het aanbod krimpt wel verder.”
Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria: “Ook binnen de technische en ict-jobs is een verschuiving merkbaar. Bedrijven willen vandaag ict’ers met een bredere opleiding, die ook commerciële feeling hebben en die kaas hebben gegeten van bedrijfsvoering. Jobs zoals helpdeskmedewerker of zuivere pc-technici worden alsmaar minder gevraagd. Dat komt doordat helpdeskservices steeds vaker uitbesteed worden aan buitenlandse partners. Die outscourcing zien we ook bij programmeurs van software omdat we hier niet altijd de juiste profielen vinden. Business ict-analisten en projectmanagers scoren dan weer wel goed. Bij de lager geschoolden zet de sluiting van de Ford-fabriek de toon. Als dit soort bedrijven wegtrekt, weet je dat het aantal uitvoerende jobs voor laaggeschoolde arbeid verdwijnt. Die jobs keren niet terug.”
Welke jobs waren tot voor kort gegeerd, maar zijn morgen afgeschreven?
Jan Denys: “Een van de meeste recente voorbeelden zijn de installateurs en technici van zonnepanelen. Tot voor enkele jaren boomde de vraag ernaar maar die sector zat toen niet duurzaam in elkaar. Met als gevolg dat deze technici vandaag werkloos zijn geworden. Dat geeft aan dat er niet zoiets bestaat als absolute zekerheid in de arbeidsmarkt. Een loopbaan voltrekt zich in onzekerheid. Daarom is het belangrijk om te denken in scenario’s en steeds een plan B of C achter de hand te houden. Wat als ons land overmorgen echt zwaar getroffen wordt door de crisis? Dan vallen er ook ontslagen in de zorgsector. Stel jezelf daarom de vraag: ‘Wat zou ik morgen willen beginnen, als men mij in mijn huidige job niet meer nodig heeft?’ De meeste mensen komen hier pas aan toe na een ontslag.”
Tom Palmaerts, trendwatcher bij Trendwolves: “Robottechnologie zal in de nabije toekomst een veel grotere impact krijgen op ons leven en werk. Ik vrees dat dit ten koste zal gaan van een pak laaggeschoold werk zoals poetsen, onderhoudswerk en andere puur uitvoerende taken. Denk maar aan heftruckchauffeurs. Er zijn vandaag al heel wat experimenten bezig waarbij robots succesvol worden ingezet in de thuiszorg om bijvoorbeeld ouderen te helpen. Ook Google Auto, het voertuig zonder bestuurders dat in ontwikkeling is, zal op termijn heel wat taxichauffeurs of zelfs vrachtvervoerders overbodig maken.”
Wat wint in de toekomst aan belang?
Wilson De Pril: “We staan aan het begin van heel wat nieuwe, snelle ontwikkelingen. Vooral in de hernieuwbare energie liggen veel mogelijkheden. Zoals de elektrische wagens. Vandaag kampen die nog steeds met problemen doordat de batterijen te zwaar zijn , onvoldoende lang meegaan en geïntegreerd moeten worden. Daar is werk zat voor jonge technici en ontwerpers. Ook andere duurzame energiejobs, bijvoorbeeld bij windparken of in een later stadium golfenergie, beloven jobkansen voor jongeren met een technische background. Het zoeken naar nieuwe ecologische oplossingen boeit heel wat jongeren. Aan deze groei zie ik niet meteen een einde komen. Dat ligt anders bij de zorgberoepen, een gesubsidieerde sector, waar het aantal jobs niet onbeperkt kan blijven toenemen.”
Tom Palmaerts: “Steeds meer mensen zullen meerdere jobs combineren. Dat gebeurt vandaag al met mondjesmaat maar wanneer de huidige tieners aan de slag gaan, verwachten we dat een deel van hen er 7 tot 10 jobs op na houden. Er gaan ook stemmen op om dat micro-entrepeneurship bij jongeren meer te stimuleren. Zodat meer mensen hun eigen banen kunnen creëren. De traditionele verkoopfuncties zullen in de toekomst baan moeten ruimen voor hospitalityjobs. Verkopers nemen meer de rol aan van gastvrouw- of heer en leggen sociale contacten. Shoppen zelf wordt steeds meer een onlinegebeuren.”
Kari Van Hoorick