Dit is waarom de gemiddelde 50-plusser zijn jongere leeftijdsgenoten op de werkvloer overklast

Vijftigers op de werkvloer? Ja, graag! De realiteit op kantoor spreekt immers boekdelen. De gemiddelde vijftiger slash doorgewinterde professional staat er op alle vlakken. Een professionele rots in de branding. En dit is waarom.

Supermannen en -vrouwen

Uit een poll van de Nederlandse verzekeringsmaatschappij ‘De Goudse Verzekeringen’ blijkt dat in het kmo-segment vijftigers na twintigers de meest gegeerde groep van medewerkers zijn. Ook is het zo dat in Vlaanderen sinds 2017 evenveel vijftigers aan de slag zijn als dertigers. Medio jaren 90 waren dat nog 3 dertigers voor 1 vijftiger. Daar zit alvast een hoopgevende evolutie. Helemaal terecht want op de werkvloer zijn vijftigers de supermannen en -vrouwen die het boeltje doorgaans draaiende houden. Ze hebben een scheepslading aan kennis en knowhow, kennen de bedrijfscultuur als hun binnenzak en zijn doorgaans vrij van alle zorgen (kinderen het huis uit, hypotheek afbetaald,…). Dat laatste moet je lezen als uitermate flexibel en inzetbaar.

Positieve evolutie

Dat vertaalt zich eveneens in positieve cijfers wanneer het op werkgelegenheid aankomt. Uit recente werkloosheidscijfers (periode 2018-2019) van de VDAB blijkt immers dat de het werkloosheidspercentage van 50- tot 54-jarigen daalde met 10,4% en voor 55-plussers (55 tot 59) zelfs met 17,9 %. Dat vijftigers bijzonder bekwaam zijn, staat buiten kijf. Wat vooral achterwege bleef, was de positieve beeldvorming daarrond. Die wordt nu stilaan bijgesteld en dat werpt zijn vruchten af, zoveel is duidelijk. Ook is het zo dat vijftigers dankzij diverse initiatieven van de overheid steeds beter hun weg (weer) vinden op (en naar) de arbeidsmarkt.

Alle energie richting werk

Een positieve evolutie en gelukkig maar. Een vijftiger op de werkvloer weet immers goed waarmee hij bezig is. Zijn energie is meer gedoseerd. Dat wil niet zeggen dat hij minder energiek is, maar wel dat hij evenwichtiger kan omgaan met zijn energie en die helemaal kan focussen op zijn werk. Geen bekommernissen meer met verbouwingen, slapeloze nachten, crèche en oudercontact. Alle energie kan naar het werk. Ook tijdens stressmomenten lijken vijftigers een stuk beter te functioneren dan jonge(re) medewerkers. Er zijn immers die ervaring, doorzicht en realiteitszin die in hun voordeel spelen. Ze kunnen met andere woorden hectische situaties beter inschatten en aansturen. De kans op een burn-out is bij vijftigers eveneens een stuk kleiner. Waarom zouden ze nog een burn-out krijgen? Ze hebben zichzelf al helemaal bewezen en voelen zich doorgaans lekker in hun vel.

Zingeving

Waarin fiftysomes zich bovendien nog onderscheiden, is dat ze steevast verder denken dan me, myself and I. Een vijftigplusser kijkt immers minder naar zichzelf en meer naar anderen, ook op de werkvloer. Daar kan je als bedrijf enkel maar blij mee zijn. Ook zien ze het grotere (bedrijfs)plaatje. Steeds vaker hoor je dat vijftig het nieuwe dertig is. En dat is het ook. De gemiddelde vijftiger is helemaal mee met de digital natives, kent zijn weg in de bedrijfswereld en voert empathie, positiviteit en gedrevenheid hoog in het vaandel. Die dingen komen bovendien uit zichzelf en niet uit de drang naar een groter salaris of een ambitieuze carrièremove. Stoppen met werken? Ben je gek. Vijftigers zijn ervan overtuigd dan ze nog volop aan de bak moeten. Klinkt logisch, op een arbeidsmarkt en in een wereld waar zingeving een steeds belangrijkere rol lijkt in te nemen staan vijftigers vooraan in de rij. Wij zijn alvast fan.

Pascal Dewulf