Bijna 50? Investeer in je eigen talent

We moeten straks allemaal langer werken. De arbeidsmarkt zal nood hebben aan de kennis en vaardigheden van gekleurde en grijze vogels. Nader je nu de 50 dan moet je niet alleen wennen aan de gedachte van een langere loopbaan, je moet er ook rekening mee houden dat je nog een nieuwe of andere job moet zoeken op een latere leeftijd.

“Blijf dan geen energie stoppen in het rouwproces om je verloren job”, zegt Viviane Willems, Actief+ bemiddelaar bij VDAB, “Pas als je daar doorheen bent, kan je weer geloven in jezelf, supporters in je omgeving zoeken en uitkijken naar nieuwe mogelijkheden.”

De twaalfde man

Blijf al vroeger investeren in je loopbaan en je kansen voor een leuke en uitdagende job. Ga op zoek naar opleidingen om de nieuwste manieren van werken of technologie in de vingers te krijgen. In online en webleren vind je steeds meer e-coaching. Zo blijf je rechtstreeks in contact met een opleider voor die momenten waar je problemen ervaart of helemaal komt vast te zitten. Neem ook de moeite om uit te zoeken hoe je sociale media kan inzetten om je zoektocht naar een job succesvol te laten verlopen. “In zo’n netwerk ervaar je als het ware ‘de kracht van de twaalfde man'”, zegt Viviane Willems daarover.

Steun

Durf ook de platgetreden paden verlaten. Werk en training-on-the-job combineren kan, zelfs op latere leeftijd, een ideale doorstart voor je loopbaan betekenen. Je bewijst je flexibiliteit en leergierigheid voor je nieuwe werkgever en je wordt er zelf ook beter van. Op de website van VDAB vind je tal van tips en coaching om je zoektocht te ondersteunen.

Info: www.vdab.be