7 stappen die je kan ondernemen om snel werk te vinden als 50-plusser

Als 50-plusser op zoek gaan naar een job is niet altijd een pretje. Je krijgt immers af te rekenen met heel wat (voor)oordelen van potentiële werkgevers. Toch verandert die mentaliteit en steekt ook de overheid een tandje bij.

1. Je krijgt ondersteuning

Ga je als 50-plusser op zoek naar een nieuwe job, dan krijg je van de VDAB extra ondersteuning. Dat betekent onder meer een infosessie waar ze je bij de VDAB uitgebreid inlichten over jouw mogelijkheden en hoe je die praktisch zo goed als mogelijk kan inzetten maar ook op welke tewerkstellingsmaatregelen je zoals recht hebt.

2. Je wordt begeleid

Na een eerste infosessie krijg je een VDAB-consulent aan je zij die jou, afhankelijk van je leeftijd en situatie, de gepaste begeleiding zal geven in je zoektocht naar een geschikte job.

3. Je wordt richting je nieuwe job gecoacht

Tussen vijftig en zesenvijftig krijg je heel specifieke sollicitatiecoaching en/of -opleidingen zodat je nog beter gewapend bent om snel een aan nieuwe job te raken.

4. Je kan naar de 50+-club

Ben je zesenvijftig of ouder dan is er de zogenaamde 50+-club waarbij je gespecialiseerde begeleiding krijgt van een 50+-consulent en waar je samen met andere 55-plussers gericht sollicitatietraining volgt.

5. Je ontvangt premies

Als 50-plusser kom je in aanmerking voor tal van tewerkstellingsmaatregelen onder de vorm van premies zoals de tewerkstellingspremie 50-plus of voordelen die je nieuwe baas je kan geven. Die zijn er specifiek op gericht om 50-plussers actief aan de gang te houden.

6. Je flexibiliteit maakt je gegeerd

De kinderen zijn het huis uit, je hebt doorgaans geen bouwplannen meer en je kan je snel schikken naar de behoeften van de werkgever. Het is dus zaak om die flexibiliteit als absolute troef in te zetten richting werkgever.

7. Je moet volhouden

Misschien wel de belangrijkste stap is dat je volhoudt. Rome werd ook niet in één dag gebouwd. Krijg je een paar keer de deksel op de neus, recht dan je rug en ga door. De aanhouder wint. Edison is ook eerst duizend keer mislukt eer hij met de gloeilamp op de proppen kwam.

Pascal Dewulf