10 tips om je eerste werkdag perfect door te komen

Je eerste werkdag met knikkende knieën en okselvijvers tegemoet?  Ben je helemaal gek? Met deze 10 tips ben jij na dag één gelijk de ster van de werkvloer. Tsjakka!

DE AVOND ERVOOR

Leg je kledij klaar: niets zo ergerlijk als nog achter je sokken, hemd of mantelpak moeten zoeken.

Ga op tijd naar bed: een goede nachtrust is cruciaal om fit en monter aan de startmeet te verschijnen. Op tijd onder de wol dus.

VOOR JE THUIS VERTREKT

Neem tijd voor jezelf: zet de wekker wat vroeger opdat je rustig kan ontbijten, even door het nieuws gaan en misschien nog wat opzoeken over het bedrijf in kwestie.

Vertrek op tijd: voorzie zeker 45 minuten extra voor je reistijd. Zo vermijd je stresspieken door vertragingen bij het openbaar vervoer of onverwachte files op weg naar het werk. En kan je bij aankomst even acclimatiseren.

NA AANKOMST

Focus: doseer je stressniveau, maar ook je enthousiasme voor de eerste dag. Hou je hoofd erbij en focus. Onthoud naast belangrijke informatie ook namen (en functies) van de mensen waarmee je in contact komt.

Zet je telefoon op ‘stil’: wat je naast alle animo van de eerste werkdag vooral kan missen, is het constante gebliep van je smartphone. Ga tijdens de werkuren (of ook tijdens de lunch wanneer je dat nodig acht) dan ook resoluut over op stilte modus. Zo kan jij je concentreren op wat echt belangrijk is.

LUNCH

Wees sociaal: vraagt het team je om mee te gaan lunchen? Uiteraard doen. Neem actief deel aan gesprekken, aan een korte wandeling, aan een gesprek bij de koffiemachine… Kortom, laat je naast je rol als professional ook als mens zien.

Luister actief: ook tijdens de lunch kan je belangrijke signalen opvangen. Leg dus het accent op actief luisteren. Zo leer je over je collega’s, het werk en de bedrijfscultuur. Deelnemen aan het gesprek  is uiteraard ook de bedoeling. Neem echter niet vanaf dag één het grote woord. Als je dat al ooit zou willen doen.

NAMIDDAG

Begin: mogelijk kan je al aan de slag gaan met de info die je in de voormiddag hebt gekregen. Misschien kan je ook al je collega’s bijstaan met het een of ander. Vraag hen actief of je kan helpen. Dat moeten geen grootste dingen zijn. Gewoon je hulpvaardigheid tonen.

Chill: relax en wees gewoon jezelf. Iemand anders willen zijn, vraagt enkel maar veel extra energie. Verloopt niet alles zoals jij het verwacht had? Goed zo. Welkom in de echte (bedrijfs)wereld! Al snel kom je zo tot het besef dat je je weg langzaam maar zeker zal moeten zoeken om zo echt te shinen. Succes!

Pascal Dewulf

Bron: Randstad.be