Oeps, foutje: wat doe je wanneer je een flater schiet op je werkplek?

Iedereen maakt wel eens een uitschuiver op het werk. We zijn er om te leren van mekaar, toch? Maar goed, wat doe je dan nadat je een kemel hebt geschoten?

Leren uit je fouten

Heb je een fout gemaakt op je werk, kom daar dan openlijk voor uit. Uiteraard. Waarom zou je het anders doen? Je werkt, je doet wat je doet. En af en toe loopt er al eens iets mis. Bij jouw baas en collega’s ook hoor. En als ze anders beweren, dan moet je daar niet te veel van geloven. We maken allemaal wel eens een foutje op het werk. Misschien moet je in die optiek ook wel eens nadenken over het bedrijf waar je aan de slag bent. Staan ze open voor fouten en het proces om daaruit te leren? Of helemaal niet? Je wil toch maar enkel aan de slag zijn in een bedrijf waar een cultuur heerst van leren uit je fouten, toch?

Neem verantwoordelijkheid

Belangrijk is ook dat je de verantwoordelijkheid van je fout opneemt. Je kan daarbij niet verwachten dat iedereen applaus geeft wanneer je je fout opbiecht. Krijg je minder positieve reacties (en die zijn er doorgaans wel) ga dan niet gelijk in het harnas. Je moet ook eerlijk zijn met jezelf. Er is een blunder gebeurd. Schuif de fout niet af op anderen. Laat je aan de andere kant ook geen dingen in de schoenen schuiven omdat je collega’s er makkelijk vanaf willen komen. Beoordeel de situatie in alle objectiviteit. Het belangrijkste is dat jullie actie ondernemen en de fout (waar mogelijk) rechtzetten.

Durf te durven

Cruciaal is je mindset. Je moet geen panische angst voor fouten ontwikkelen. Je moet vooral doen en leren. Met vallen en opstaan. Wanneer je je te hard vasthoudt aan dingen niet te doen, omdat je angst hebt om fouten te maken, dan ga je op termijn uit de bocht. Je verstart en doet enkel nog wat je moet doen. Niet minder, maar ook niet meer. Geef toe, wat schieten je baas en je collega’s daar uiteindelijk mee op? Daarom: durf te durven. Ook als je collega’s misschien niet echt durven. Jij bent jij. Alleen door te durven, ga je professioneel groeien. En daar horen onvermijdelijk fouten bij.

Weg met angst

Is fouten maken (en daardoor professioneel groeien) geen optie in je bedrijf? Dan moet je misschien overwegen om andere professionele horizonten op te zoeken. Tenzij je je goed voelt met dit soort van bedrijfscultuur. We kunnen niet beter eindigen dan met deze filosofische noot: De grootste fout die je kan maken, is om angst te hebben om fouten te maken. Niet onze woorden. Wel die van de Amerikaanse schrijver en filosoof Elbert Hubbard. Laat dat even binnenkomen.

Pascal Dewulf