6 vragen die je jezelf moet stellen om te weten of een job in techniek iets is voor jou
13/02/2019
Zit techniek je in het bloed en wil je gaan voor een job in techniek en productie? Dan zijn er een aantal dingen die je zeker moet weten.
1. Ambieer je een managementfunctie?
Technici worden vaak geassocieerd met operationele functies, maar niets is minder waar. Ook op managementniveau zijn doorgaans heel wat technisch geschoolde mensen nodig. Plantmanager voor een site van een petrochemisch bedrijf bijvoorbeeld vereist managementvaardigheden, maar tegelijkertijd ook een stevige dosis technische kennis.
2. Heb je een nine-to-five mentaliteit?
Technici zijn mensen die vaak ook buiten de standaard werkuren actief zijn. Voor zover standaard werkuren nog bestaan, kan je er als toekomstig technicus toch beter rekening mee houden dat je niet zelden op onregelmatige uren aan de slag zal zijn om allerlei instant problemen op te lossen en je dus niet altijd op gezette uren thuis zal zijn. Ieder nadeel heeft zijn voordeel: je loonzakje zal er vast en zeker niet kleiner op worden.
3. Zegt levenslang leren jou wat?
Denk er best niet aan om je te lanceren in techniek en productie wanneer je een hekel hebt aan dingen (bij)leren. Systemen, platformen, materialen en technieken evolueren voortdurend en het is voor jou dan ook zaak om constant bij te blijven. Althans wanneer je wil uitblinken als medewerker van een bedrijf of wanneer je als zelfstandig technicus je klantenbestand snel verder wil uitbouwen.
4. Ben je stressbestendig?
Als technieker zullen je zenuwen vaak op de proef worden gesteld: onverwachte ‘brandjes’ blussen, klanten die de puntjes op de i zetten, oplossingen die binnen strikte deadlines moeten worden opgeleverd, … Je moet dus zowel mentaal als fysiek tegen een stootje kunnen. Passie voor je job maakt op dat vlak al heel veel goed.
5. Kan je makkelijk om met collega’s/klanten?
Als technicus leef je niet alleen op je eiland. Dagelijks krijg je te maken met klanten en collega’s. Het is dus niet alleen zaak om je job goed te doen. Je moet ook kunnen communiceren over je werk en bepaalde (technische) obstakels alleen of tezamen met je collega’s/klanten overwinnen.
6. Kan je makkelijk improviseren?
Ben je vliegtuigtechnicus, dan verloopt alles doorgaans strikt volgens het boekje. Ben je echter bijvoorbeeld een technicus op een bouwwerf dan zal je soms ter plaatse oplossingen moeten bedenken voor problemen die zich plots kunnen voordoen. Ben jij iemand die smult van dit soort situaties of krijg je het al Spaans benauwd bij de gedachte dat je mogelijk in een vingerknip een alternatieve oplossing moet bedenken? Indien je in de laatste categorie vertoeft, dan mis je mogelijk een belangrijke eigenschap van een goed technieker. Niet getreurd, ook daar kan je op oefenen zodoende dat je beter kan anticiperen op onverwachte situaties. Kijk bijvoorbeeld eens hoe collega’s dat doen.
Pascal Dewulf