Van werkdruk naar werkgeluk: dat doe je zo

Altijd meer, beter, harder en sneller. Bij momenten wordt de werkdruk wel eens onhoudbaar. Trap niet in die professionele muizenval en tover werkdruk om in werkgeluk. En wel zo.

Niets omhanden hebben op je werkplek, daar wordt een mens niet gelijk blij van. Met andere woorden: er mag wel wat vaart in de zaak zitten. Sterker nog: hier en daar wat extra werkdruk kan je soms vleugels geven. Toch mag het niet te veel van het goede worden. Iedere werkdag met ijskoude handen aan je scherm zitten, is gewoonweg niet gezond. Tijd om die spanning te vervangen door ontspanning en je cool terug te vinden op de werkplek.

Basisnoden

Raj Raghunathan, professor marketing aan de University of Texas, schreef er zelfs een boek over: “Als je zo slim bent, waarom ben je dan niet gelukkig?”. Volgens de ‘geluksprofessor’ is een

belangrijk uitgangspunt voor werkgeluk dat je basisnoden zijn ingevuld. Heel simpel gezegd betekent dit: een dak boven je hoofd, voldoende te eten, financiële stabiliteit en je veilig voelen in huis en op straat. Daar heb je uiteraard niet altijd en overal 100% invloed op. Maar je snapt het plaatje, toch?

Gezonde middenweg

Daarnaast noemt Raghunathan echter drie andere belangrijke thema’s die van invloed zijn op jouw werkgeluk. De eerste is ‘autonomie’. Dat komt er in se op neer dat mensen meer geluk ervaren wanneer zij het gevoel hebben dat ze zelf keuzes kunnen maken. Bijvoorbeeld waar, wanneer en met wie ze kunnen lunchen op een werkdag. Of om de lunch over te slaan en te gaan sporten. Dat zijn elementen die bepalen of je al dan niet vrijheid kan ervaren tijdens je werkdag. We weten ook wel dat je op een werkdag niet zomaar alles kan doen wat je allemaal zou willen. Maar goed, er moet een soort van gezonde middenweg zijn, toch? Niet alles zou moeten wijken voor deadlines. En de baas.

Flinke duik

Een tweede factor is volgens Raghunathan ‘betrokkenheid’. Dat zou betekenen dat je minstens één persoon in je (professionele) leven hebt met wie je alles kan delen. Voel je je daarentegen regelmatig eenzaam, dan zal je geluksgevoel volgens de ‘geluksprofessor’ een flinke duik nemen. We hebben allemaal (af en toe) wel iemand nodig om op te steunen. ‘Competentie’ is het derde element. In concreto betekent dit dat je werkgewijs (meestal) moet kunnen kiezen voor de dingen die je graag doet. Altijd rotklusjes opknappen gewoon om je baas een plezier te doen, daar ga je op de duur van uit de bocht.

Realiteitszin

Ook maant Raghunatan professionals aan tot realiteitszin. Mensen die nooit of niet snel tevreden zijn (in wat ze doen in hun werk) en met wat ze hebben (fixed mindset) zijn vaker ongelukkig dan mensen die uitgaan van het feit dat er genoeg is voor iedereen op onze wereld (groei mindset). Nooit gedacht dat je werkgeluk zo simpel kon zijn, toch?

Pascal Dewulf