Mag je je bedrijfswagen nog gebruiken tijdens je opzegtermijn?
03/04/2023
Je hebt op het werk een bedrijfswagen waarvan je ook het privégebruik krijgt. Mag je de wagen in kwestie dan ook nog gebruiken tijdens je opzegtermijn? Wat zijn de spelregels als je werkgever je arbeidsovereenkomst beëindigt met betaling van een verbrekingsvergoeding?
Er verandert niets
Tijdens je opzegtermijn loopt je arbeidsovereenkomst gewoon verder. Je blijft in de regel dezelfde job doen en ontvangt hetzelfde loon. Je behoudt ook het privégebruik van je bedrijfswagen als je dat voordien ook al had. Deze regel geldt ongeacht of jij dan wel je werkgever de arbeidsovereenkomst opzegde.
Je werkgever trekt het gebruik in
Je werkgever mag ook niet eenzijdig beslissen om je bedrijfswagen af te nemen. Hij kan dat enkel doen als je het ermee eens zou zijn. Trekt je werkgever het privégebruik van de wagen toch eenzijdig in dan is er veelal sprake van een verboden eenzijdige wijziging van je arbeidsovereenkomst. Je zou je werkgever dan kunnen aanmanen de wagen terug te geven of je zou eventueel kunnen inroepen dat door deze eenzijdige wijziging je werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigt en hij je een verbrekingsvergoeding verschuldigd is ten belope van het resterend deel van de opzegtermijn. Win professioneel advies in voor je dat doet.
Opzegvergoeding
Verbrak je werkgever je arbeidsovereenkomst en betaalt hij je een verbrekingsvergoeding uit dan mag je de wagen niet meer gebruiken tijdens de periode die gedekt is door de verbrekingsvergoeding. Je moet de wagen integendeel dadelijk bij de verbreking teruggeven aan je werkgever. Het voordeel dat je had door het privégebruik van de bedrijfswagen te hebben wordt overigens meegerekend bij het bepalen van de verbrekingsvergoeding.
Je kan hier wel een andere afspraak maken met je werkgever en bijvoorbeeld overeenkomen dat je tegen betaling nog enkele weken het voertuig mag gebruiken (en dat bijvoorbeeld om je in staat te stellen zelf een auto te kopen en in te schrijven).
Jan Roodhooft, advocaat