Mag je werkgever je de toegang tot het werk verbieden als je naar Noord-Italië op reis ging?
02/03/2020
Sommige bedrijven verbieden werknemers die naar Noord-Italië, Zuid-Korea of China op reis gingen een tijdlang de toegang tot de werkplek. Maar wat als jouw werkgever overweegt om dat ook te doen? Moet je dat dan zomaar aanvaarden en moet je vakantie opnemen?
In de strijd tegen het coronavirus nemen steeds meer bedrijven maatregelen om hun personeel te beschermen. Daarbij kan het wel eens gebeuren dat men van oordeel is dat werknemers die op reis gingen naar een gebied waar er veel besmettingen met het virus zijn (bv. China, Zuid-Korea, Italië) een tijdlang niet welkom zijn op de werkvloer. Maar wat zijn je rechten als jou dat overkomt?
Eenzijdig beslissen mag niet
Je werkgever kan in principe niet zomaar eenzijdig beslissen dat je niet welkom bent op de werkvloer. Iets anders wordt het natuurlijk als de overheid een quarantainemaatregel zou opleggen en zou beslissen dat je niet meer mag gaan werken.
Doet je werkgever dat toch en stuurt hij je naar huis, dan moet hij alleszins je loon verder betalen. Je zou dan eventueel zelfs kunnen proberen argumenteren dat je werkgever je arbeidsovereenkomst eenzijdig wijzigde en dat hij jou je een verbrekingsvergoeding verschuldigd is. Doe dat echter niet zonder gespecialiseerd advies in te winnen.
Vakantie opnemen?
Je werkgever kan je al evenmin verplichten om dadelijk na je terugkomst een aantal dagen vakantie op te nemen. Je vakantiedagen leg je nu eenmaal in akkoord met je werkgever vast. Ze kunnen je door je werkgever niet opgedrongen worden. Wel zou je kunnen afspreken dat je een aantal dagen of weken (betaald) thuis mag werken.
En als je ziek wordt?
Word je ziek op het werk (en vertoon je symptomen van het coronavirus) dan kan je werkgever na je desgevallend naar de arbeidsarts te hebben gestuurd je wel vragen om afwezig te zijn op het werk. Je hebt dan voor de dagen dat je afwezig bent recht op (gewaarborgd) loon.
Jan Roodhooft, advocaat