Kan een coronabesmetting een beroepsziekte of arbeidsongeval zijn?
11/01/2021
Als je op de werkvloer besmet raakt met het coronavirus stel je je misschien wel de vraag of er dan sprake kan zijn van een beroepsziekte of een arbeidsongeval? Wat zijn de spelregels die op dat vlak gelden?
Als je ziek wordt door een besmetting met het coronavirus heb je in principe recht op een gewaarborgd loon van je werkgever. Maar soms kan de besmetting ook erkend worden als een beroepsziekte of zelfs als een arbeidsongeval. Als werknemer kan je daar belang bij hebben omdat de uitkering dan na de periode van gewaarborgd loon hoger kan zijn en je ook andere schade vergoed kan zien worden.
Beroepsziekte
Werknemers die werkzaam zijn in de gezondheidszorg en die een duidelijk verhoogd risico lopen om besmet te worden door het virus (bijvoorbeeld personeel van triageposten) kunnen als ze besmet raken met corona inroepen dat er sprake is van een beroepsziekte als de infectie medisch in verband kan staan met de risicodragende beroepsactiviteit.
Werk je niet in de gezondheidszorg kan je eventueel ook een erkenning als beroepsziekte krijgen. Je moet dan niet alleen blootgesteld zijn aan het beroepsrisico van de ziekte, maar je moet bovendien bewijzen dat de ziekte haar rechtstreekse en determinerende oorzaak vindt in de beroepsuitoefening, dat wil zeggen dat je de ziekte daadwerkelijk hebt opgelopen door je werk.
Arbeidsongeval
De besmetting kan eventueel ook een arbeidsongeval zijn. Daarvoor is het vereist dat de besmetting er kwam door een zogenaamde plotse gebeurtenis, die de besmetting heeft veroorzaakt en die optrad tijdens en door het feit van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan het geval dat een boze klant zijn mondmasker afdoet en in je gezicht spuwt.
Een kwestie van bewijs
Als werknemer zal je de plotse gebeurtenis wel moeten kunnen bewijzen. Dat kan je doen met alle middelen van recht. Zo zou je onder meer kunnen denken aan het werken met getuigen. Als je kan bewijzen dat er zo’n plotse gebeurtenis is geweest, wordt het vermoed om een arbeidsongeval te gaan, en is het aan de verzekeraar om dat te weerleggen.
Meer over dit alles kan je trouwens lezen op de website https://www.fedris.be/nl/FAQ-Covid-19.
Jan Roodhooft, advocaat