Zo kan je weten of je tijdens je sollicitatiegesprek erg in de smaak valt

Een sollicitatiegesprek is haast altijd een vrij onduidelijke situatie. Zowel sollicitant als rekruteerder laten immers zelden het achterste van hun tong zien. Door tijdens het gesprek op de volgende dingen te letten, kan je echter wel degelijk te weten komen of je al dan niet in de smaak valt bij de rekruteerder.

Een eerste indruk maak je maar één keer. Uit die eerste indruk kan je echter al veel afleiden. De rekruteerder geeft je een stevige handdruk, glimlacht en kijkt je recht in de ogen. Misschien duurt dat eerste contact net iets langer dan voorzien. Het zijn signalen die je alvast aandachtig in de gaten moet houden. Wanneer jullie vervolgens richting plaats van gesprek lopen, neemt hij dezelfde motoriek aan dan jij. Hij wandelt een beetje als jij, zijn taalgebruik gaat wat op dat van jou lijken en hij zegt dingen die jij als sympathiek kan ervaren. Belangrijk is dus dat je vanaf het eerste contact goed in de gaten houdt hoe vooral de non-verbale communicatie verloopt. Dat zijn alle dingen die niet worden gezegd, maar die je wel kan opmerken.

Kopieergedrag

Ook uit het eigenlijke gesprek kan je bijzonder veel afleiden. Zit de rekruteerder met de armen gekruist te luisteren? Dwaalt zijn blik vaak af? Dan moet je hem mogelijk terug op het goede spoor krijgen. Of, heeft hij een open houding en leunt hij tijdens het gesprek vaak in jouw richting? Dan geeft hij eigenlijk onbewust aan dat hij jou wel aardig vindt en mee is in je betoog. Neemt hij tijdens het gesprek ook jouw houding aan? Dan zit je helemaal goed. Dat is immers kopieergedrag. Dit soort gedrag geeft aan dat jouw gesprekspartner op gelijke hoogte met jou is en dat ook lichamelijk toont. Ook wanneer hij regelmatig instemmend knikt tijdens jouw betoog kan je ervan uitgaan dat hij helemaal mee is met jouw betoog.

Goed teken

Ook via het eigenlijke gesprek kan je één en ander afleiden. Word je vaak bevestigd in wat je zegt, dan zit je doorgaans goed. Neemt de rekruteerder woordgebruik van jou over, dan is dat eveneens een heel goed teken. Staat de rekruteerder tijdens jullie afscheid dicht bij jou in een frontale, open houding terwijl hij je stevig de hand schudt en misschien net langer dan voorzien oogcontact houdt: dan zit je doorgaans ook goed. Voegt hij er nog aan toe dat jullie mekaar zeker gaan terugzien voor een volgend gesprek? Tja, dan weet je meteen of je de verschillende signalen tijdens het gesprek correct hebt geïnterpreteerd.

Pascal Dewulf