Waarom je best zo naturel mogelijk doet tijdens een jobinterview
08/07/2016
Wees steeds zo naturel mogelijk tijdens een sollicitatiegesprek. Als je je namelijk anders voor doet dan je bent, wil dat dan zeggen dat je niet tevreden bent met wie je bent? Nee, de reden is onzekerheid, dat je denkt dat je dit of dat moet zeggen of doen. Meestal werkt dat tegen je.
Onnatuurlijke houdingen vallen op, bevestigen je gebrek aan assertiviteit en dan geraak je er zeker niet door… Vergeet ook niet dat je straks op je werkplek onmogelijk kan ‘acteren’. Je toont je dus beter maar op je best van in het begin. Tenslotte moet je jezelf wel verkopen en dat gaat nu eenmaal gemakkelijker als je vooral de goede kanten belicht. Jij gaat toch ook geen nieuwe vaatwasser kopen van een verkoper die vooral focust op wat de machine niet of minder goed kan?
Was het fun?
We zien het eigenlijk zelden of nooit in een cv, maar in feite zou het voor ons wel mogen: even kort aanhalen waarom je een bepaalde job, of een bepaalde deelinhoud van je job heel interessant vond. Waarom deed je dit zo graag? Wat gaf jou precies die energie om elke dag vrolijk naar het werk te gaan. Meestal lees je in een cv je taakinhoud, je verantwoordelijkheden, maar waarin je nu uitblonk, en wat nu écht je dada was..?
Geen clichés, aub
Vaak worden er cliché-vragen gesteld op een interview. Wat zijn je sterkste eigenschappen, wat zijn je zwakste, wanneer was je voor het laatst boos, etc. Je kent ze misschien al. Wees hierop voorbereid, en antwoord dan best ook niet met een cliché dat je op alle sites terugvindt. Je zou eens moeten weten hoeveel mensen er tegenwoordig ‘koppig’ zijn. Nee, wees origineel, denk er eens over na. Maar vooral, spreek gewoon de waarheid. Want “elk nadeel heb ook wel zijn voordeel”, sic Johan Cruyff.
Anders is OK
Jouw seksuele geaardheid is strikt privé. Gelukkig is de taboesfeer hieromtrent ondertussen zo goed als verdwenen. Wij hebben alvast, op enkele uitzonderingen na, de indruk dat dit nergens nog als criterium bij selecties wordt gehanteerd. Daarom zou ik durven tippen om hierover geen schroom te hebben ten aanzien van een werkgever, tenminste voor zover je dat in het algemeen ook niet hebt uiteraard. En hoewel dit steeds een privé-aangelegenheid blijft en dit in principe niet mag worden bevraagd, is het iets wat toch vaak blijft triggeren, als een restant uit de taboeperiode. Dus waarom er niet mee voor de dag komen?
Luc Deraedt