7 netelige vragen over je vorige job (en hoe je die best beantwoordt tijdens een sollicitatiegesprek)
08/07/2016
Tijdens elk sollicitatiegesprek komt er wel dat moment dat je een netelige vraag krijgt voorgeschoteld. Wij geven jou alvast pasklare antwoorden op zeven lastige instinkers.
1. Waarom ben je weggegaan bij je vorige werkgever?
Bedoeling is dat je op deze vraag met positieve en constructieve feedback komt en zeker niet je ex-werkgever begint te bekladden.
2. Wat was het meest lastige aspect van je vorige job?
Belangrijk is dat je hierop geen dingen antwoordt zoals het feit dat je iedere morgen stipt om negen uur op je werkplek moest zijn of dat je altijd met strikte deadlines moest werken.
3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd van je vorige werk?
Anders dan vroeger is een werkgever niet zozeer geïnteresseerd in waar je school hebt gelopen dan wel wat je in je vorige job(s) effectief hebt gerealiseerd. Wees dus voorbereid om die vraag te staven met praktische voorbeelden.
4. Welke positieve/negatieve eigenschappen stoorden jou bij je vorige werkgever?
Belangrijk is dat je je hier focust op de positieve aspecten van jouw vorige werk, maar ook de minder goede dingen van je vorige baan tracht om te buigen naar positieve, constructieve feedback.
5. Heb je al eens een moeilijke/stressvolle tijd gehad bij je vorige baan en hoe ging je daarmee om?
Hier moet je aantonen dat je ook onder druk steeds jezelf blijft en niet uit je professionele rol valt, hoe woelig de golven van de professionele oceaan ook worden.
6. Wat zal je missen aan je vorige job?
Jouw collega’s bijvoorbeeld of de gedrevenheid van het team dat je aanstuurde of waar je in mee werkte, maar niet het happy hour op maandagmiddag waardoor de lunch al eens uitliep tot drie uur ’s middags.
7. Wat had je vorige werkgever kunnen doen om jou te houden?
Constructieve feedback geven is hier weer de boodschap. Jou meer kansen geven om bij te leren en jezelf professioneel te ontplooien bijvoorbeeld.
Pascal Dewulf