7 antwoorden die je klaar moet hebben vooraleer je op sollicitatiegesprek vertrekt
29/09/2017
Om het beste te maken van een sollicitatiegesprek kan je maar beter goed voorbereid zijn. Op deze vragen moet je alvast altijd een antwoord hebben.
1. Vertel eens iets over jezelf
Indien je niet bent voorbereid, kan dit soort vragen behoorlijk lastig zijn. Nochtans is een onderbouwd antwoord op deze vraag cruciaal. Door de juiste dingen te zeggen, kan je het gesprek immers de richting uitsturen die jijzelf wil.
2. Wat is je grootste troef
Je hebt vermoedelijk heel wat kwaliteiten die je kan uitspelen tijdens een sollicitatiegesprek. Het is echter belangrijk dat je net die kwaliteit eruit kiest die het meest relevant is voor de job. Ga je voor de baan van business analist dan kan je sterkste troef bijvoorbeeld een sterk analytisch vermogen zijn.
3. Wat is je zwakste kant
Een mens bestaat professioneel niet alleen uit goede dingen. Er zijn vast en zeker ook minder goede kantjes wanneer je naar jezelf kijkt, toch? De kunst is echter om een zwak puntje te benoemen van jezelf en dat toch om te toveren in een kwaliteit. Zeg bijvoorbeeld dat je zwakke kant ongeduld is omdat je graag hebt dat de dingen vooruit gaan. Welke baas kan daarop tegen zijn?
4. Geef een praktijkvoorbeeld van je creatief denkvermogen (of een ander item uit het functieprofiel)
Het is erg belangrijk dat je het functieprofiel van de job waarvoor je gaat op voorhand heel goed bestudeert en dat je bij elke vereiste van dat functieprofiel een praktisch voorbeeld kan bedenken dat jij al hebt gerealiseerd.
5. Waarom wil je deze job
Op het moment dat je bij de rekruteerder binnenstapt voor je sollicitatiegesprek heeft die meestal al beslist dat jij over de nodige vaardigheden beschikt om de job te doen. Hij heeft immers al je cv doorgenomen en daaruit zijn conclusies getrokken. Het belangrijkste wat hij tijdens het sollicitatiegesprek te weten wil komen is dan ook waarom je de job wil. Gaat je hart sneller slaan van het bedrijf in kwestie? Volg je het bedrijf bijvoorbeeld al jaren op sociale media en heb je vaak deelgenomen aan online discussies? Heb je er altijd van gedroomd om er aan de slag te gaan? Of kan je je perfect vinden in de bedrijfscultuur?
6. Wat weet je van ons bedrijf
Dat die vraag vroeg of laat opduikt in een sollicitatiegesprek, daar kan je vanop aan. Maak dus je huiswerk: bestudeer de website, neem krantenartikels door over het bedrijf, informeer je indien mogelijk bij mensen die er aan de slag zijn. Kortom, win zoveel als mogelijk info in over het bedrijf.
7. Welke vragen heb jij over het bedrijf
Een sollicitatiegesprek is geen eenrichtingsverkeer. Je kan er dan ook vanop aan dat deze vraag zal opduiken, meestal aan het einde van het gesprek. Dit is een check om te verifiëren of je gewoon wat antwoorden opdreunt dan wel of je echt hebt nagedacht over je toekomst bij het bedrijf. Goede vragen zijn: wat is de koers die het bedrijf in de komende jaren wil varen? Legt het bedrijf sterk de nadruk op constante bijscholing? Laat de bedrijfscultuur een grote mate aan autonomie toe?
Pascal Dewulf