Thuiswerk in de toekomst: een basisrecht?

De coronacrisis heeft thuiswerk in een stroomversnelling gebracht. Sterker nog: de situatie van de voorbije (en komende) maanden heeft voor het grootste thuiswerkexperiment ooit gezorgd. Tijd voor een definitieve ommekeer?

Voor diegene die verder kijkt dan de realiteit van alledag: het hele covid-19 (SARS-CoV-2) gebeuren is veel meer dan een wereldwijde pandemie. Ongewild zet het virus een aantal principes, waaraan we al decennia lang vasthouden, op de helling. Kantoorwerk bijvoorbeeld. Maar liefst één op twee werknemers vindt vandaag dat thuiswerk naar de toekomst toe een basisrecht dient te worden. De covid-19-pandemie fungeert daarbij als een figuurlijke deeltjesversneller.

Verbeterde levenskwaliteit

Met het feit dat heel wat mensen de voorbije maanden thuis hebben kunnen werken (en dat de komende maanden zeker ook kunnen blijven doen), is eveneens het besef gekomen dat werk perfect anders kan. Geen ellenlange files, geen luidruchtig landschapskantoor, geen verplichte aanwezigheid, een betere balans tussen werk en privé, een schoner milieu,… Heel wat mensen hebben dan ook de indruk dat hun levenskwaliteit door thuiswerk erop verbetert.

Schot in de zaak

Ondertussen geven beleidsmakers het goede voorbeeld. Duitsland zou binnen een aantal weken komen met een wetsvoorstel waarin het recht op thuiswerken is vastgelegd. In Nederland hebben ze al de wet ‘Flexibel Werken’. Die bepaalt dat je van je baas mag vragen om thuis te werken. Het mag echter nog altijd worden geweigerd. In Spanje werd zopas een wet aangenomen waarin staat dat werkgevers de extra kosten die werknemers wegens thuiswerken maken, moeten vergoeden. Beleidsmatig gebeurt er dus heel wat en komt er wel degelijk schot in de zaak.

Duidelijk en helder

Voor je baas moet het vraagstuk over thuiswerk dan ook snel opgelost zijn. Hij of zij weet immers dat, ook wanneer deze gezondheidscrisis is bezworen, bedrijven enkel zullen overleven wanneer ze werkflexibiliteit (waar/wat/wanneer/hoe) als vaste waarde integreren binnen de bedrijfsstrategie. Los van deze stelling is het hoog tijd dat bedrijven werk maken van een gestructureerde, beleidsmatige aanpak om thuiswerk (en bij uitbreiding telewerk) in een duidelijk en helder kader te formaliseren.

Pascal Dewulf