7 redenen waarom stress niet altijd slecht voor je is
19/02/2016
Stress op de werkplek kan vaak een behoorlijke domper vormen voor de productiviteit. Toch is stress niet altijd zo slecht dan je wel zou denken.
1. Je bent energieker
Wanneer je lichaam stress ervaart, gaat het daar op reageren. Fysiek ervaar je dan dat bijvoorbeeld je hart sneller gaat slaan, je spieren zich opspannen en je begint te transpireren. Ook mentaal zal je een stuk alerter worden. Je hebt twee manieren om daarop te reageren: ofwel verzet je je ertegen ofwel gebruik je die energieboost van je lichaam om er extra in te vliegen.
2. Jouw perceptie is primordiaal
Zie je stress als iets negatief, dan ga je je er ook telkens tegen verzetten. Indien je stress net zoals een gevoel van blijheid aanvaardt, kan je er ook je voordeel uithalen.
3. Je moet de stressparadox aanvaarden
Dezelfde factoren die voor stress zorgen, stuwen je merkwaardigerwijs ook voort in je leven op zoek naar nieuwe doelen en (professionele) bestemmingen.
4. Stress is een beladen cliché
Wanneer we over stress spreken, gaan we met z’n allen vaak veralgemenen. Die generalisatie is heel normaal. Het laat ons immers toe om ons leven te structureren en zo rust en harmonie te creëren door dingen een plaats te geven. Stress heeft doorheen de jaren op dat vlak bijna altijd een negatieve connotatie meegekregen. Het is aan jou om dat cliché te aanvaarden of te doorprikken op basis van jouw eigen persoonlijkheid en temperament.
5. Stress leunt aan bij seks en blijdschap
In een stresserende situatie maakt je lichaam de stof oxytocine aan. Dat is dezelfde stof die het vrijmaakt tijdens bijvoorbeeld een onbedaarlijke lachbui of, jawel, tijdens een vrijpartij. Het is belangrijk dat je dan ook de goede en leuke kanten van stress leert kennen en ervaren.
6. Stress verlegt je grenzen
Ga je er steevast vanuit dat stress slecht voor je is dan ga je je zelf ook insnoeren qua mogelijkheden. Je kan stress ook in tegenovergestelde richting gebruiken, namelijk om je hersenen te verplichten om zich flexibeler op te stellen en werkgewijs met creatievere en meer onconventionele oplossingen te komen.
7. Je kan er mentaal sterker van worden
Je kan je laten overmannen door stress, maar je kan er ook mentaal sterker van worden. Haal er het beste uit, maar wanneer je voelt dat stress je begint te overmannen, kweek dan de discipline om het uit je geest en lichaam te bannen. Het vergt best wel wat oefening, maar net zoals elke andere emotie kan je stress perfect leren controleren. Met andere woorden: mentale sterkte is leren om je geest te leren controleren in plaats van je geest jou te laten controleren wanneer onvoorspelbare emoties als stress plots opduiken.
Pascal Dewulf