Verhoog je kansen door een talentcoach in te schakelen
13/01/2015
De overstap van de kenniseconomie naar de netwerkeconomie is volop aan de gang, en snijdt dieper dan de overstap van de industriële revolutie naar de diensteneconomie ooit deed. De digitalisering en de globalisering doen hele sectoren op hun grondvesten daveren.
De taxisector en de hotelsector beseffen door de komst van respectievelijk Uber en Airbnb als geen ander dat hun businessmodel op de helling staat. Dat betekent dat ondernemingen flexibel en wendbaar moeten zijn om het hoofd boven water te houden, maar het betekent ook dat ze in deze nieuwe wereld, die door Peter Hinssen treffend “The new normal” is genoemd, voortdurend op zoek zijn naar toptalent.
Kloof
Alleen blijkt dat gemakkelijker gezegd dan gedaan, want er blijkt een steeds diepere kloof te gapen tussen de verwachtingen die het bedrijfsleven en de jonge professional ten opzichte van elkaar koesteren. Bedrijven hebben niet altijd de tijd om de witte raven op te sporen die ze nodig hebben, ze vragen zich af of nieuwelingen wel bij de bedrijfscultuur zullen passen en of ze wel tijd zullen vinden om de jonge professionals de nodige opleidingen te geven. En de jonge talenten botsen op een muur: ondanks hun enthousiasme, hun zin om te bewijzen dat ze niet voor niets hard gestudeerd hebben, krijgen ze vaak het gevoel dat ze op een muur van onbegrip botsen en dat ze een bijzonder moeilijk hindernissenparcours moeten overwinnen, waarin het doel bereiken allesbehalve gemakkelijk is.
Mentor
Maar dat doel bereiken is allerminst evident. En daarom is alle hulp welkom. Die hulp kan je krijgen van ervaren mentors en talentcoaches, die wel de ins en outs van het bedrijfsleven kennen, en die je kunnen helpen met de vragen waarmee je als jonge professional wordt geconfronteerd. Een mentor of talentcoach is voor een jonge professional wat de caddy voor een golfer is. Iemand dus die pijntjes wegmasseert en de tassen draagt, maar vooral een echte vertrouwenspersoon. Een klankbord, een luisterend oor en een sparring-partner om van gedachten mee te wisselen. Het is dan ook geen wonder dat steeds meer bedrijven zich opwerpen als talentcoach van jonge professionals. Sommigen richten zich op specifieke sectoren zoals Exellys dat vooral IT-ers wil helpen, anderen zien het breder, zoals Crossibridge, Latent Talent en Work-On. In ieder geval zitten bij die bedrijven coaches en mentors die voor jou als jonge professional kunnen zijn wat de caddy is voor de golfer en die dus heel veel kunnen betekenen.
Geert Degrande