Lang en gelukkig samenzijn: dan vermijd je beter deze jobs

En ze leefden nog lang en gelukkig samen, klinkt het al eens romantisch. Je job heeft echter een grotere impact op dat gelukkig samenzijn dan dat je wel eens zou kunnen vermoeden.

Gelukkig samenzijn hangt sterk af van de job die je doet. Dat becijferde althans de Radford Universiteit (Verenigde Staten). Zij onderzochten de impact van vijfhonderd loopbanen op het privéleven. Het onderzoek toonde onder andere aan dat dansers en choreografen het meest kans op een relatiebreuk hebben. Bijna één op twee mensen in die sectoren geeft er relatiegewijs vroeg of laat de brui aan. Waarom dat zo is, komt niet echt naar voren, maar het feit dat ze veel werken voor vaak weinig geld zou meespelen.

Van hetzelfde laken een pak

Zit je in het nachtleven, dan is het van hetzelfde laken een pak. Niet bepaald de ideale uitgangssituatie om een langdurige relatie uit te bouwen. Barmannen, kelners, … staan immers ook in de top 5 van jobs waarbij de relatie met bijna 40% zekerheid op de klippen zal lopen. Het feit dat mensen in het nachtleven regelmatig nieuwe mensen ontmoeten, zou de kans op nieuwe- en/of buitenechtelijke relaties immers substantieel vergroten.

Raar maar waar: ook kinesisten zouden niet gek veel succes hebben op een langdurige relatie. Ze nemen volgens het onderzoek met 38,22 % zelfs de derde plaats in op het lijstje van jobs die het snelst tot een relatiebreuk kunnen leiden. De top 10 met het hoogste scheidingspercentage in functie van de uitgeoefende job volgens het onderzoek willen we jou alvast niet onthouden.

1. Dansers en choreografen (43,05%)

2. Barmannen (38,43%)

3. Kinesist (38,22%)

4. Casinomedewerkers (34,66%)

5. Machineoperatoren (32,74%)

6. Croupiers (31,35%)

7. Fabrieksarbeiders in de voedingssector (29,78%)

8. Tele-operatoren (29,30%)

9. Verpleegsters, psychiatrische- en andere hulpverleners in de zorgsector (28,95%)

10. Entertainers, sportlui of aanverwante beroepen (28,49%)

Pascal Dewulf