Wist je dat… je recht hebt op een wettelijk voorziene opleidingsdag?

Levenslang leren is de sleutel tot langer werken. Toch blijkt de helft van de Vlamingen nog nooit gehoord te hebben van de wettelijk voorziene opleiding. Trendhuis publiceerde in opdracht van het Europees Sociaal Fonds-Agentschap Vlaanderen een onderzoek waaruit blijkt dat we wel willen bijleren, maar daar onvoldoende kansen toe krijgen.

67 in 2030

Vanaf 2030 wordt de wettelijke pensioenleeftijd opgetrokken tot 67. Vandaag geeft slecht 5% van de werkgevers aan tot die leeftijd aan de slag te willen blijven. Eén van de oplossingen schuilt in levenslang leren. Opleidingen zorgen o.a. voor persoonlijke ontwikkeling, betere prestaties en nieuwe technische vaardigheden.

Willen maar niet kunnen

Werknemers hebben recht op één dag wettelijk voorziene opleiding, maar 1 op 2 Vlamingen is hier niet van op de hoogte. Dat we willen bijleren is duidelijk, maar vanuit de kant van de werkgever dient er nog aan de communicatie gesleuteld te worden. 45% van de werkgevers laat weten dat de werkgever geen plan van aanpak heeft rond opleidingen. Slechts 63% van de ondervraagden zegt ondersteuning te krijgen bij het volgen van opleidingen voor het werk.

Weten wat we willen

De wil is er wel degelijk. Zo toont 94% zich geïnteresseerd in on-the-job opleidingen. Theoretische opleidingen zijn heel wat minder populair. Bij jongere werknemers zijn online opleidingen vooral in trek: 33% voelt zich geroepen om deze nieuwe vorm van bijscholen uit te testen.

Hulp!

Nochtans voorziet de overheid heel wat tools voor het volgen van opleidingen en levenslang leren. Zo zijn er opleidingscheques en kunnen werknemers betaald educatief verlof opnemen. Dat laatste is met 19% gebruikers nog niet erg bekend. Opleidingscheques doen het al beter, 30% van de geïnterviewden geeft aan hier gebruik van te maken.

Kort of lang

Kortgeschoolden krijgen minder kansen om buiten de werkmuren opleidingen te volgen. Nochtans is deze groep kwetsbaarder in tijden van economische crisis, waarbij opleidingen kunnen optreden als een brug naar nieuw of ander werk.

Eveline Janssens

Meer info: www.trendhuis.be