Ontslagen? Dit zijn de eerste stappen die je onderneemt
27/05/2020
Covid-19 eist niet alleen slachtoffers in ziekenhuizen. Ook tal van bedrijven en werknemers zien de gevolgen van het virus dat door ons land raast. Krijg je je ontslag? Panikeer niet, adem diep in en volg ons stappenplan om snel aan een zoektocht naar een nieuwe job te beginnen.
1. Opzegtermijn
Duidelijkheid is meteen aan de orde. Hoelang is je opzegtermijn? Of opteert je werkgever voor een ontslagvergoeding?
Je werkgever kan je een opzegtermijn laten presteren om bepaalde dossiers af te ronden. De duur hiervan is wettelijk bepaald volgens je anciënniteit. Je werkgever kan er ook voor kiezen je opzegtermijn uit te betalen onder de vorm van een ontslagvergoeding.
2. Schrijf je in als werkzoekende bij de VDAB
Doe je je opzegtermijn niet of werk je minder uren tijdens je opzegtermijn? Dan schrijf je je zo snel mogelijk in als werkzoekende. Je hebt hiervoor tijd tot twee maanden na de start van de periode waarin je minder of niet moet werken. Je ontvangt dan na je opzegtermijn meteen een werkloosheidsuitkering indien je nog geen nieuwe job hebt.
Doe je je volledige opzegtermijn? Dan heb je de keuze om tijdens of na je opzegtermijn in te schrijven. Het voordeel van meteen inschrijven is dat je sneller geholpen wordt bij de zoektocht naar een nieuwe job.
3. Aanvaarding
Maak tijd en ruimte vrij in je hoofd om je ontslag te verwerken en te aanvaarden. Focus op positieve zaken in je leven, praat over je ontslag en weet dat je door een periode van rouw zal moeten. Het is normaal om heel wat negatieve gevoelens te ervaren. Tijd en de focus op nieuwe kansen zullen je helpen bij de verwerking van je ontslag.
4. Outplacement?
Kijk na of je recht hebt op outplacement. Bij outplacement begeleidt een gespecialiseerde dienst je naar een nieuwe job. Van hulp bij solliciteren, de zoektocht naar een cursus tot psychologische omkadering: alle soorten bijstand zijn beschikbaar. Indien je een opzegtermijn van 30 weken of meer hebt, heb je automatisch recht op deze begeleiding.
5. Structuur, structuur, structuur
Zorg voor structuur. Sta elke dag op hetzelfde uur op en ga niet te laat slapen. Besteed elke voormiddag aan solliciteren en plan in de namiddag een sportactiviteit of focus je op het bijspijkeren van een taal. Zo breng je je dagen zinvol door.
6. Heb je recht op sollicitatieverlof?
Alle werknemers hebben tijdens hun opzegtermijn recht op sollicitatieverlof. Je mag dan verlof nemen om te gaan solliciteren. Hoeveel sollicitatieverlof je kan opnemen, hangt af van je anciënniteit en of je outplacementbegeleiding volgt.
7. Solliciteer
Zo, de laatste stap in je proces: solliciteren. Werk je cv bij, surf naar regiotalent.be en scoor de job van je dromen bij jou in de buurt.
Eveline Janssens