Kan je je ontslag krijgen voor gedrag in je vrije tijd?
31/12/2019
Werk en privé horen gescheiden te zijn, toch? De realiteit bewijst echter dat je baas niet eindeloos in die stelling meegaat. De hamvraag: kan het dat je privéleven op een gegeven moment de oorzaak wordt van je ontslag?
Harde realiteit
Eerst en vooral: een arbeidsovereenkomst tussen jou en je werkgever is een zakelijke overeenkomst. Niets verplicht je baas met andere woorden om jou in dienst te houden, enkel de voorwaarden die zijn gestipuleerd in de arbeidsovereenkomst over het begin en het einde van die arbeidsovereenkomst. De harde realiteit is dan ook dat wanneer je baas jouw diensten niet langer nodig heeft, hij jou gewoon de bons kan geven. Vanaf 1 april 2014 is er uiteraard wel de zogenaamde motiveringsplicht, maar dat is louter een detail. Je baas dient je voortaan mee te delen waarom je wordt bedankt voor je diensten. Dat hij jou gewoon niet langer nodig heeft, is daarbij echter ook een perfect geldige reden. Veel heb je dus niet aan die zogenaamde motiveringsplicht.
Wel degelijk een impact
Hou je er in je privéleven een aantal bezigheden op na die volgens de algemeen geldende fatsoensnormen of ethische regels niet door de band kunnen, dan kan dat wel degelijk een impact hebben op je werkzekerheid. In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, namelijk dat je buiten je werkuren kan doen en laten wat je wil, kunnen activiteiten uit je privéleven dus wel degelijk een impact hebben op je job. De rechtspraak heeft dat in het verleden immers al meerdere malen aangetoond. Zo heeft de rechtbank al eerder geoordeeld dat een werknemer die zich buiten de werkuren schuldig maakte aan diefstal, niet langer op een basis van vertrouwen kon samenwerken met zijn werkgever. Een ander voorbeeld: ben je met je bedrijfswagen op pad en ga je in de file plots volledig door het lint waarbij je iemand opzettelijke slagen en verwondingen toebrengt, dan kan dat voor de rechter (en dus voor je baas) eveneens een geldige reden zijn voor ontslag.
Pascal Dewulf