10 manieren om je ontslag te verwerken
07/01/2020
Soms is de liefde tussen werknemer en werkgever uit. Een ramp hoeft dat weliswaar niet te zijn. Je talenten kan je binnen de korste keren wel ergens anders kwijt. Hoe verwerk je in tussentijd de emotionele klap?
1. De grootste fout die mensen vaak maken wanneer ze de laan uitgaan, is beginnen twijfelen aan hun zelfbeeld. Richt je energie op je toekomst, niet op zelfbeklag.
2. Ben je de laan uitgewezen door fouten die je maakte, pak jezelf dan bijeen, leer uit je fouten en ga weer verder met opgeheven hoofd.
3. In Angelsaksische landen ben je pas echt een man of vrouw als je al eens professioneel op je bek bent gegaan. De Belgische kneuterigheid staat echter vaak lijnrecht tegenover deze filosofie. Leer ermee leven.
4. De tijd tussen jobs kan je perfect gebruiken om een aantal vragen te stellen zoals:
- ‘Wat motiveerde me in mijn oude baan en wat niet?’
- ‘Wat zijn mijn dromen en wensen voor de toekomst?’
- ‘Welke kwaliteiten wil ik verder ontwikkelen in een toekomstige baan ?’
5. In afwachting van een nieuwe baan kan je ondertussen wat meer tijd maken voor mensen die je dierbaar zijn, zij het persoonlijk zij het professioneel. Vaak borrelen tijdens gesprekken met die mensen allerlei nieuwe ideeën op.
6. Niet zelden heeft een ontslag geen bal te maken met je competenties – of het gebrek daaraan – maar gaat het om puur politiek gekonkelfoes.
Wake up call: niet alleen in de Wetstraat wordt aan politiek gedaan. Ben je het slachtoffer van zo’n steekspel, laat de boel dan voor wat hij is. Meestal ben je het soort bedrijven waar deze ongerijmdheden worden toegelaten beter kwijt dan rijk.
7. Ga nooit natrappen. Dat is erg onprofessioneel. Wat ook de oorzaak is van je ontslag, wees altijd de betere partij. Voel je jezelf terecht onrechtvaardig behandeld, dan kan je richting arbeidsrechtbank stappen om één en andere recht te zetten.
8. Een job is een investering van jezelf in tijd, geld en mensen binnen de context van een bedrijf en die investering hoort altijd winstgevend te zijn. Wanneer het kwakkelde tussen je baas en jou of met andere collega’s dan brengt dat een belangrijk deel van die investering in gevaar. Je baas onderzoekt steeds de return on investment van zijn bedrijf en medewerkers, doe jij ook hetzelfde vanuit jouw standpunt naar het bedrijf toe waar je werkt.
9. Ga zeker niet meteen in het wilde weg beginnen solliciteren wanneer je de deur wordt gewezen. Laat alles even bezinken, neem wat tijd om terug op adem te komen en neem zeker niet de eerste beste job aan die op je weg komt.
10. Had je gehoopt de rest van je leven te slijten bij het bedrijf waar je de bons kreeg dan moeten we je even uit je droom helpen. De toekomst zal er ééntje zijn waarin je steeds vaker van job zal wisselen en voor steeds kortere periodes jouw expertise ter beschikking zal stellen van werkgevers. Levenslang proberen vasthouden aan een job is vandaag een beetje achterhaald.
Pascal Dewulf