Daarom ben je maar beter voorzichtig met whatsappberichten naar je collega’s
04/07/2020
Je stuurt wel eens een sms of WhatsApp aan een collega. Maar wist je dat zo’n bericht wel eens bij je werkgever kan terechtkomen die je daarom dan zelfs zou kunnen ontslaan om een dringende reden. Dat bewijst een recent arrest van het arbeidshof in Luik.
Wat was er gebeurd?
Een werkneemster die thuis was wegens ziekte stuurde een aantal sms’en naar een collega. Hierbij gaf ze aan dat ze haar ziekte veinsde, had ze heel wat kritiek op haar werkgever en gaf ze tevens aan dat ze aanstuurde op een ontslag. De collega die de sms’jes ontving liet die zien aan de werkgever. Deze laatste twijfelde niet en ontsloeg de werkneemster om een dringende reden. De sms’jes werden daarbij gebruikt als ‘bewijs’.
De werkneemster vocht het ontslag aan. Ze beweerde onder meer dat de sms’en niet als geldig bewijs mochten worden gebruikt. De dame in kwestie vorderde tevens een verbrekingsvergoeding van de werkgever?
Wat besliste de rechter?
Het arbeidshof gaf de werkgever gelijk en meende dat de sms’en wel degelijk als een geldig bewijsmiddel konden worden beschouwd. De ontvanger van de sms’en had die nu eenmaal correct overgemaakt aan de werkgever, waardoor de werkgever de berichten rechtmatig in zijn bezit kreeg. Bovendien meende de rechter dat de uitlatingen over de geveinsde ziekte, de kritiek op de werkgever en de bewering aan te sturen op een ontslag wel degelijk voldoende waren voor een ontslag om een dringende reden.
Wat te onthouden?
Je bent maar beter voorzichtig in de berichten die je aan een collega-werknemer stuurt. Indien die namelijk de berichten in kwestie aan je werkgever laat zien, kan je werkgever de berichten wel eens als bewijs gebruiken om je te ontslaan om een dringende reden. Dat zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren als je in de berichten kritiek levert op je werkgever, als je racistische of seksueel getinte boodschappen verspreidt en dies meer.
Jan Roodhooft, advocaat
Arbeidshof Luik, 24 april 2019