Zo weet je hoeveel je minimaal moet verdienen en of weekendwerk betaald wordt

Als je aan de slag gaat in de zorgsector moet je werkgever je een minimumloon betalen en wordt je weekendwerk ook soms extra vergoed. Maar hoe weet je welke precies je rechten zijn?

Binnen de zorgsector kan je in heel wat verschillende organisaties aan de slag gaan. Zo ga je misschien wel werken in een privéziekenhuis, een rusthuis, een revalidatiecentrum, de thuisverpleging of nog ergens anders.

Verschillende regels

Als je als werknemer in de zorgsector werkt, dan zijn de spelregels uit het zogenaamde paritair comité 330 allicht van toepassing. Die regels geven onder meer aan hoeveel je loon moet bedragen en welke toeslagen er gelden.

Alleen zijn die regels niet ‘uniform’ voor de hele sector. Afhankelijk van de soort organisatie waar je gaat werken (bv. een ziekenhuis of rusthuis) gelden er verschillende regels. Het is dus niet zo dat al wie in de zorgsector werkt recht heeft op dezelfde minimumverloning en/of vergoeding voor weekendwerk.

Subsector bekijken

Om te weten welke je rechten zijn moet je dus weten onder welke subsector je valt. Elke subsector heeft nu eenmaal zijn eigen functieclassificatie en loonschaal. Het is dan ook belangrijk dat je nagaat onder welke subsector je valt en of je job door je werkgever ook de juiste functieclassificatie krijgt. Op je loonbrief staat het subcomité waaronder men je plaatst en je subcategorie. Op de website PC 330 : loon- en arbeidsvoorwaarden | ACLVB kan je nagaan of dit alles wel correct gebeurt.

Vervolgens kan je dan nakijken of het loon dat je werkgever je betaalt hoog genoeg is en of dat het minimumloon dat je zou moeten krijgen te boven gaat. Werk je deeltijds, dan moet je een pro rata berekening doen.

Avond- en weekendwerk

Als je avond- en weekendwerk presteert, kan je recht hebben op een toeslag op je loon. Hoeveel die toeslag precies moet bedragen hangt eveneens af van de subsector waarin je werkt. Ook daar geldt dus dat er verschillende regels gelden naargelang de organisatie waar je aan de slag gaat. Op de website die eerder werd aangegeven kan je ook op dat vlak meer informatie vinden.

Jan Roodhooft, advocaat