Dubbel zoveel verdienen en slechts half zoveel werken? Het kan!
24/11/2015
Droom je van een job waarin je veel meer kan verdienen dan gemiddeld en bovendien nog veel meer vakantie hebt ook? Geef je die droom echter meteen op als je eraan dankt dat dergelijke baantjes enkel bestaan in een fantasiewereld? Toch hoeft dat niet: op een booreiland vind je wel degelijk werk dat veel beter betaalt en dat je ook veel meer vakantiedagen oplevert.
Tegenover die voordelen, staan echter ook nadelen. Als je op een booreiland gaat werken, moet je aanvaarden dat je er nauwelijks privacy en internet hebt, dat je 7 dagen op 7 12 uur per dag in touw moet zijn, vaak met mensen van heel andere culturen, in extreme hitte of extreme koude en dat je altijd een periode ver van huis bent. Maar als je avontuurlijk ingesteld bent, dan kan het door de rijkelijke verloning en de vele vakantiedagen wel degelijk een droomjob voor je zijn.
Offshore werken is zeker niet de gemakkelijkste job. Niet alleen omdat je hard moet werken in moeilijke omstandigheden, maar misschien nog meer omdat je, ook als je dagtaak erop zit, weinig ontspanningsmogelijkheden hebt, zodat de eenzaamheid snel kan toeslaan. Om op een booreiland te werken, moet je vooral in goede conditie zijn en ook in staat zijn om je lang blijvend te concentreren.
Om de werkdagen van 12 uur gedurende 7 dagen per week vol te houden, zijn er 4 eetpauzes. Na 12 uur hard werken is er 12 uur vrij. Het is van belang een goed ritme te vinden van 12 uur werken en 12 uur uitrusten om zo mentaal en fysiek fit te blijven. Het advies is om minimaal 8 uren slaap te vatten. Het grote voordeel van werken op een booreiland is dat je na een maand werken ook een maand vrij bent. Vaak gebeurt dit in een tijdsbestek van 4 weken op en 4 weken af. In de 6 actieve maanden verdien je niet alleen minstens even veel als anderen in een heel jaar, je hebt ook veel minder kosten en je werkgever betaalt alle verplaatsingskosten. Uiteindelijk klopt het sommetje dus wel dat je eigenlijk dubbel zoveel verdient en toch maar half zoveel moet werken. De arbeidsvoorwaarden die offshore werkgevers bieden, zijn dus bovengemiddeld goed. Bovendien proberen de werkgevers ook aan de ontspanningsuren te denken door bijvoorbeeld ook sportfaciliteiten te bieden, zodat het probleem van de eenzaamheid en de verveling minder snel kan toeslaan.
Belangrijk om te weten is natuurlijk ook nog dat er verder vrij weinig privacy is waardoor werken en leven op een booreiland ook voor mentale belasting zorgt. Maar als je mentaal sterk in je schoenen staat, dan is werken op een booreiland een lucratieve en leuke baan met veel carrièremogelijkheden.
Geert Degrande