Steeds meer 45-plussers vinden de weg naar zorgberoepen
15/11/2021
De coronacrisis heeft vooral oudere werknemers overtuigd om in de zorg aan de slag te gaan. Steeds meer 45-plussers vinden de weg naar de zorgberoepen in ons land. Sinds begin dit jaar is bijna een derde (32%) van de werknemers die aan een nieuwe job begint in de zorg ouder dan 45. Dat kan dan weer voor uitdagingen zorgen, want de vergrijzing van het zorgpersoneel is een feit.
1 op 3 werknemers in de zorg is 45-plus
De coronacrisis heeft de zorginstellingen het afgelopen anderhalf jaar in de kijker gezet. Goed nieuws, want steeds meer mensen kiezen voor een job in de zorg, een sector waar heel wat knelpuntberoepen te vinden zijn. Het zijn vooral 40’ers, 50’ers en 60’ers die er aan de slag gaan in ziekenhuizen en rust- en verzorgingstehuizen, maar ook in thuisverpleging en kinderopvang. 32% van de nieuw aangeworven medewerkers dit jaar is 45-plus.
Ook als carrièreswitch
Erik Vermeiren, expert zorgsector bij Acerta: “Instromers van 45 jaar en ouder hebben al een belangrijk deel van hun loopbaan achter de rug. Dat kan een loopbaan in de zorgsector zijn geweest – zorgmedewerkers kunnen van werkgever zijn veranderd binnen de sector – maar dat verklaart niet de hele groei van instromers in die leeftijdscategorie. In het aandeel oudere instromers zitten ook mensen die een echte carrièreswitch hebben gemaakt, de zij-instromers. De coronacrisis heeft de zorgsector op het voorplan geschoven en 40’ers, 50’ers en 60’ers hebben dit moment aangegrepen om hun carrière om te gooien omdat ze meer willen terugdoen voor de maatschappij. Een job in de zorg is weliswaar zwaar, maar zorgt ook voor stabiliteit. Niet alleen biedt de sector werkzekerheid, ook de verhouding tussen werk en privé is vaak goed – in tegenstelling tot wat mensen soms denken. Tot slot biedt de zorgsector ook voordelen qua loon, door de barema’s die een goed zicht geven op de evolutie van het loon doorheen de jaren.”
Daling van jongeren
Vooral het aandeel 56-65-jarigen en het aandeel 65-plussers zijn de laatste jaren spectaculair toegenomen: +306% voor de 56-65-jarigen in vijf jaar tijd en +2801% voor de 65-plussers in vijf jaar tijd. Ook de leeftijdscategorieën 36-45 jaar en 46-55 jaar zijn nu beter vertegenwoordigd in de aanwervingen dan vijf jaar eerder. De jongste categorie kent dan weer een krimp het laatste jaar. Ze is minstens voor een deel toe te schrijven aan het verlengen van de zorgopleidingen van drie naar vier jaar.
Vergrijzing en verzilvering van zorgmedewerkers
De grotere instroom van 45-plussers in de zorgsector heeft ervoor gezorgd dat op dit moment bijna 1 op de 2 werknemers (48%) die actief zijn in de sector ouder is dan 45. “In de zorg spreken we van een vergrijzing én een verzilvering: zowel de gemiddelde leeftijd van de bewoners van woonzorgcentra als de gemiddelde leeftijd van de mensen die er werken neemt toe. Het is dus belangrijk om ook jonge mensen te blijven aantrekken. Daar ligt de uitdaging van de zorginstellingen. Werknemers willen net als in de profitsector vaker aanspraak maken op andere voordelen buiten hun brutoloon. Denk aan een fietsleasing of mobiliteitsvoordelen via een cafetariaplan van de werkgever. Zorginstellingen zullen die voordelen moeten kunnen aanbieden om jongeren of werknemers uit de profitsector te overtuigen om de overstap te maken”, besluit Erik Vermeiren.
Mieke Vercruijsse
Bron: Acerta