Omscholen tot een knelpuntberoep? Deze voordelen kunnen je helpen!
23/11/2020
Zin om je carrière een nieuwe wending te geven en wil je op zeker spelen? School je dan om tot een knelpuntberoep. Voor wie weer op de schoolbanken wil gaan zitten, zijn tal van voordelen uitgedokterd. Bekijk ze even rustig en maak dan een weloverwogen keuze.
Knelpuntberoepen zijn beroepen waarvoor werkgevers het moeilijk hebben om geschikte kandidaten te vinden. Denk maar aan verpleegkundige, onderhoudsmecanicien, analist-ontwikkelaar ICT, chef-koks en vrachtwagenbestuurders. Denk je eraan je om te scholen tot een knelpuntberoep? Deze voordelen helpen je alvast aardig op weg.
Voordelige loopbaanbegeleiding
Twijfel je nog welke richting je uit wil, dan is het goed eerst loopbaanbegeleiding te volgen. Volg je je loopbaanbegeleiding bij een erkend loopbaancentrum, dan kan je betalen met loopbaancheques. Op die manier draai je zelf maar voor een klein deel van de kosten van de begeleiding op. Als je werkt, kan je zeven uur loopbaanbegeleiding volgen met loopbaancheques en dit elke zes jaar.
125 uur opleidingsverlof
Als voltijdse Vlaamse werknemer in de privésector kan je een beroep doen op 125 uren opleidingsverlof. Als je minder tewerkgesteld bent (maar wel minstens 50%) wordt het aantal uren berekend aan de hand van je tewerkstellingspercentage. Opleidingsverlof betekent dat je afwezig mag zijn op het werk om een opleiding te volgen met behoud van je loon. De Vlaamse overheid betaalt namelijk de loonkosten terug aan je werkgever. Om dit verlof op te nemen, dien je wel een arbeidsmarktgerichte opleiding te kiezen of een opleiding die deel uitmaakt van je persoonlijk ontwikkelingsplan, opgesteld door een erkende loopbaanbegeleider.
Tijdskrediet
Voor veel opleidingen volstaat opleidingsverlof niet en kan je daarbovenop nog tijdskrediet opnemen. Let wel: dit is geen recht. Je kan maximum 36 maanden tijdskrediet nemen om een opleiding te volgen en dit onder voorwaarden. Daarbij heb je de keuze om helemaal niet te werken, halftijds te werken of 4/5 te werken. Je kunt tijdens deze studiepauze geen aanspraak maken op een loon, maar wel een uitkering van de RVA.
Opleidingscheques
Als je werkt en een opleiding wil volgen, kan je onder bepaalde voorwaarden gebruik maken van opleidingscheques. Volg je een opleiding via opleidingscheques, dan betaal je maar de helft van je inschrijvingsgeld en cursusmateriaal. De Vlaamse overheid betaalt de andere helft. Elk kalenderjaar kan je voor 250 euro opleidingscheques aankopen. Een belangrijke voorwaarde is dat je de opleiding op eigen initiatief dient te volgen. Dat betekent dat je de opleiding zelf betaalt en dat je ze buiten de werkuren volgt of tijdens je opleidingsverlof. Bovendien dient het te gaan om een opleiding die recht geeft op Vlaams opleidingsverlof.
Aanmoedigingspremie van de Vlaamse overheid
Werk je in de privésector of de socialprofitsector? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op een aanmoedigingspremie van de Vlaamse overheid. Deze geldt voor de volledige duur van een opleiding die leidt tot een knelpuntberoep.
Mieke Vercruijsse