“De techniekmicrobe heb ik goed te pakken”

In de lijst van knelpuntberoepen van de VDAB prijken jaar na jaar tal van technische beroepen; zo ook onderhoudstechnicus industriële installaties. Pascal Ceunen is hoofd onderhoud bij Nyrstar in Balen. Deze internationale groep vervaardigt metalen wereldwijd en Nyrstar België is een van de grootste zinksmelters ter wereld. “Ik ben begonnen als onderhoudstechnicus en leid nu een team van zo’n zestig medewerkers. Je kunt me best omschrijven als een echte peoplemanager”, vertelt hij.

Pascal Ceunen treffen we aan op de site van Nyrstar in Balen. Als Superintendent Maintenance of Hoofd Onderhoud is hij verantwoordelijk voor zo’n zestig vaste werknemers die dagelijks instaan voor het onderhoud van de machines. Vast onderhoud en storingen proactief aanpakken zijn hem niet vreemd. Als graduaat elektromechanica begon hij destijds op zijn stageplaats zelf met de gereedschapskist in de hand. “Ik ben nu ongeveer 25 jaar professioneel bezig en heb heel wat stadia doorlopen om te zitten waar ik nu zit. Ik ben begonnen als onderhoudstechnicus, groeide door tot automatiseringstechnicus en daarna tot teamleider onderhoud waarbij ik de leiding had over een klein team. In 2010 ging ik aan de slag bij Nyrstar als Maintenance Supervisor en sinds anderhalf jaar bevind ik me in de functie Superintendent Maintenance“, legt hij uit. “Je kunt dus zeggen dat ik begonnen ben met een kist met gereedschap in en dat er nu mensen in zitten”, lacht hij.

Inlevingsvermogen

De professionele groei is belangrijk voor Pascal. “Ik had geen leidinggevende functie voor ogen en ik wist niet dat leidinggeven iets voor mij was, maar ik moet toegeven dat ik me heel goed voel in deze functie. Sowieso vind ik het belangrijk om een technisch team te leiden, want techniek is een microbe. Eenmaal je erdoor gebeten bent, laat het je niet meer los”, gaat Pascal verder. Het feit dat Pascal zelf onderaan de ladder begonnen is, is een voordeel voor zijn leidinggevende functie: “Ik kan me makkelijk inleven en heb ook snel door wat er omgaat bij de technici.”

Nyrstar is steeds op zoek naar onderhoudstechnici. “Het is een knelpuntberoep, wat betekent dat goede krachten niet makkelijk te vinden zijn. Veel bedrijven vissen in dezelfde vijver. We vinden het belangrijk om jonge mensen hier goed op te leiden en tegelijkertijd mensen met jarenlange ervaring te behouden. Een goede mix tussen jong en ervaren talent is cruciaal. Ik vind het fijn om zelf te kunnen deelnemen aan de rekrutering en de juiste profielen aan boord te halen”, vertelt het hoofd onderhoud.

Wat hij zo boeiend vindt aan zijn job? “Als team resultaten behalen en vooral groei zien. Wanneer je een bepaalde afdeling onder je vleugels krijgt, dan kun je al snel de aan te pakken punten blootleggen en de mogelijkheden tot verbetering zien. Als je het team vervolgens ziet groeien, geeft dat een goed gevoel. Ik zie het zoals een storing oplossen aan de installaties, maar dan anders”, aldus Pascal. Pascal noemt zichzelf een peoplemanager: “Ik hecht veel belang aan mensen. Processen zijn maar zo sterk als de mensen die ermee omgaan.”

Positieve flow

Pascal geniet van de positieve flow waarin Nyrstar zich bevindt. Het bedrijf werd eind juli 2019 overgenomen en bevindt zich op een positief keerpunt. “We werken nu aan grotere projecten, dus ook met grotere budgetten. Bovendien komen nieuwe installaties binnen, waardoor de technici hier uitgedaagd blijven. Sowieso is een beroep als technicus een uitdagend beroep, want je weet nooit wat de dag zal brengen en techniek evolueert snel”, besluit hij.

Mieke Vercruijsse